BİK'ten Açıklama Açıklaması

'OHAL kapsamında Kürtçenin yasak olduğu ve yerel gazetelerin sayfalarını kaldırmak zorunda kaldığı şeklindeki iddialar tamamen mesnetsiz olup bu yönde çıkan haberlerin gerçeklerle uzaktan yakından alakası bulunmamaktadır'.

Basın İlan Kurumu (BİK), Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında Kürtçenin yasak olduğu ve yerel gazetelerin sayfalarını kaldırmak zorunda kaldığı şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

BİK'ten yapılan yazılı açıklamada, bazı haber sitelerinde 'OHAL’de Kürtçe yasak: Yerel gazeteler sayfalarını kaldırıyor' başlıklı haberlerin yer aldığı anımsatıldı.

Haberde yer alan iddiaların gerçekle ilgisinin bulunmadığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'BİK Yönetim Kurulunca hazırlanan ve Genel Kurul tarafından 195 sayılı Kanuna dayanılarak 2016 Ağustos ayındaki toplantısında kabul edilen Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin 5 Ekim 2016 ve 29 bin 848 sayılı nüshasında yayımlanmış olup bekleme sürelerine ilişkin maddeleri hariç olmak üzere 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecektir. Söz konusu yönetmeliğin 1 Ocak 2017'de uygulanmaya başlayacak içeriğe ilişkin 39. maddesinin 2. fıkrasına göre gazetelerin asgari yüz ölçümü içerisinde yer alan hususi ilan ve reklamların dışındaki her türlü yazı metninin Türkçe yayınlaması zorunlu kılınmıştır.

Anılan yönetmelik incelendiğinde resmi ilan yayınıyla alakalı yerel yayın statüsündeki gazetelerin yayın yerlerine göre 0,75-1,50 metrekare şeklinde belirlenmiş olan asgari yüz ölçümünün 2/3 oranındaki zorunlu içeriklerinin Türkçe yayınlanması gerektiği ancak bu zorunlu içeriğin dışında herhangi bir dilde ve herhangi bir sayfa kısıtı olmaksızın yayınlanabilecekleri hususunda düzenleme yapıldığı görülecektir. Dolayısıyla yapılan düzenleme ile getirilen mevzuat hükümlerinin resmi ilan yayınlama hakkını haiz gazetelerin mevcut resmi ilan ve reklam yayınlama haklarını engelleyici bir durum söz konusu değildir.'

Açıklamada, 'Netice itibariyle OHAL kapsamında Kürtçenin yasak olduğu ve yerel gazetelerin sayfalarını kaldırmak zorunda kaldığı şeklindeki iddialar tamamen mesnetsiz olup bu yönde çıkan haberlerin gerçeklerle uzaktan yakından alakası bulunmamaktadır.' denildi.

Kaynak: AA