Bağcılar Belediyesi Dünyada İlk Kez 'Engelsiz Dünya Kongresi' Düzenliyor

Bağcılar Belediyesi dünyada ilk kez “Engelsiz Dünya Kongresi” düzenledi. Kongrede savaş mağduru engelliler konusuna daha çok dikkat çekilecek.

Engellilerin iş, sosyal ve kültürel yaşamda yer alabilmesi amacıyla önemli hizmetleri hayata geçiren Bağcılar, farklı bir etkinliğe daha ev sahipliği yapıyor. Bağcılar Belediyesi dünyada ilk kez “Engelsiz Dünya Kongresi” düzenledi.

Yurtdışından ve yurtiçinden toplam 80 konuşmacının sunum yapacağı kongrede ayrıca “Engelsiz Dünya Çalıştayı” yapıldı.

80 davetli sunum yapacak

Bağcılar Belediyesi’nin koordinasyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Engelsiz Dünya Kongresi”ne ABD, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Belçika, Lübnan, Makedonya, Pakistan, İran ve Türkiye’den katılan akademisyenler, eğitimciler ve STK temsilcilerinden oluşan 80 konuk önemli konularda sunum yapacak. 80 davetli bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaşacak.

“İmkan ve fırsatlar onları sosyal hayata kazandırır”

Kongrenin açılışında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı engellilerin sosyal hayata kazandırılmalarında çözüm yolları üretmenin toplumsal görev olduğunu söyledi.

Belediye olarak engeliler konusunda hassas çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Çağırıcı konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Engelliler ya da ailelerinin karşı karşıya kaldığı bir sağlık sorunu değil tüm boyutlarıyla toplumu yakından ilgilendiren tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur.Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına sahip çıkarak sağlıklı politikalar ve kalıcı çözüm yolları üretilmesi toplum olarak temel sorumluluğumuzdur. Başta yerel yönetimler olmak üzere her geçen gün ülkemizde reformlar yapılıyor olmasından dolayı mutluluk duyuyorum. Bağcılar Belediyesi, kurulduğu günden bugüne kadar farklı alanlarda farklı çalışmalar ortaya koydu. Yapmış olduğumuz çalışmaları en son “Engelliler Sarayı” ile taçlandırmış olduk ve kurumsallaştırdık. Onlar tanınan imkan ve fırsatlarla onları sosyal hayata kazandırılmış olmalarını görüyoruz. Bizim engellilere bakış açımız yardım etmekten çok kendi ayakları üzerinde durmalarına katkı sağlamaktır. Bunun en kalıcı yolu eğitimine yardımcı olmaktan geçer.”

Kongreye Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük de katıldı.

Salonda bulunanlara seslenen Büyük, engelliler için gereken uygulamalara Türkiye’nin 2002’den sonra başladığını söyledi.

Büyük, “Bizim ülkemizde engelli olmadığı düşünürdük. 2002’den sonra 2016’ya kadar olan süreçte öğrendik ki engellileri topluma kazandıracak, sokağa çıkaracak pek çok şeyi bu ülke bugüne kadar eksik bırakmış. Şimdi gördük ki öğretildiğinde ve eğitildiğinde hayatın içinde, sokakta hep birlikte onlarla yaşamanın gayreti ve azmi içinde olacağız” dedi.



Kongrenin ana konusu savaş mağduru engelliler

Kongrede, savaş mağduru engelliler konusuna daha çok dikkat çekilmesi vurgulanacak, farkındalığın yaygınlaştırılması üzerinde durulacak. Engelsiz Dünya Kongresi’nde ayrıca iş, sanat, edebiyat ve basın dünyasının önemli isimleri içinde ödül töreni düzenlenecek.
Kaynak: İHA