6. Peyzaj Mimarlığı Kongresi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: 'Önemli olan bizim seçim kazanmamamız ya da kaybetmemiz değil. Hep söyledim, memleketim kazanacaksa ben kaybetmeye dünden razıyım. Akıllanmadım yine aynı şekilde altyapı yatırımlarına devam ediyorum'

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 'Önemli olan bizim seçim kazanmamamız ya da kaybetmemiz değil. Hep söyledim, memleketim kazanacaksa ben kaybetmeye dünden razıyım. Akıllanmadım yine aynı şekilde alt yapı yatırımlarına devam ediyorum.' dedi.

Peyzaj Mimarları Odası tarafından bu yıl 'Söylem ve Eylem' temalı Antalya'da gerçekleştirilen 6. Peyzaj Mimarlığı Kongresi'nin açılışında konuşan Türel, Antalya'da hayata geçirilen tüm projelerde sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla hareket ettiklerini söyledi.

Önemli projeleri uzman sivil toplum kuruluşlarıyla hazırladıklarını ve yoğun istişareler sonucunda hayata geçirmeye gayret ettiklerine dikkati çeken Türel, Antalya Peyzaj Mimarları Odası'nın işbirliği ile Serdengeçti ve Yavuz Özcan Parkı'nın yenileme çalışmasını yaptıklarını kaydetti.

Antalya'nın Çiçek Açan Şehirler Yarışması ile uluslararası bir marka haline geldiğini dile getiren Türel, Kaleiçi'nde yaptıkları peyzaj düzenlemesi ile bu yarışmada dünya birinciliği elde ettiklerini vurguladı.

Konyaaltı sahilinin de dünyanın en özel sahillerinden birisi olduğunu belirten Türel, burada hayata geçirilecek projenin de Mimarlar Odası ile işbirliği içinde hazırlandığını ifade etti.

Konyaaltı sahilinin 6 kilometre uzunluğunda bir plaj olduğuna işaret eden Türel, 'Bu sahilimizde Mimarlar Odası'nın düzenlediği yarışma ile projeyi edindik ve ihalesini önümüzdeki aylarda gerçekleştireceğiz. Bu birliktelik halk nezdinde de bize önemli bir güç veriyor. Meslek odalarımızla yaptığımız işbirliği sayesinde projeleri halkın görüşüne sunuyor ve referandum yapıyoruz. Çok önemli projelerimizde halk oylamasını tercih ediyoruz. Halka sunduğumuz projeler yüzde 90'ın üzerinde 'evet' şeklinde çıkıyor.' dedi.

Antalya'da 2004 yılında ilk kez göreve geldiğinde kentin önemli bir altyapı eksikliği olduğunun altını çizen Türel, şöyle konuştu:

'2004 yılında seçilir seçilmez havalimanı yolu peyzaj çalışmasını hızlı bir şekilde tamamladım ve şehrin havası değişti. Altyapıya da önem verdim. Binlerce kilometre köy yolu yapıyoruz. Çevre tesisleri ile ilgili adımlar atıyoruz. En son çöpten elektrik üretecek atık çevrim tesisinin temelini attık. İlk dönemimde 800 kilometrenin üzerinde kanalizasyon hattı, 80 kilometrenin üzerinde yağmur suyu çalışmaları yaptık. Antalya’yı ilk kez modern hafif raylı sistem ile tanıştırdık. Bunlar çok ciddi ve halkı yoran önemli altyapı çalışmalarıydı ama ben taviz vermedim. Ne oldu? Sonunda da seçim kaybettim. Ama Antalya kazandı. Önemli olan bizim seçim kazanmamamız ya da kaybetmemiz değil. Hep söyledim, memleketim kazanacaksa ben kaybetmeye dünden razıyım. Akıllanmadım yine aynı şekilde altyapı yatırımlarına devam ediyorum. Arkadaşlarım 'Dikkatli gidelim' diye uyarıyor. 'Yine Antalya’nın geleceği için altyapıya yükleniyorsunuz, bunun faturası size seçim kaybı olmuştu' diye hatırlatıyorlar. Ama ben memleketimin kazancı olduğunda kendi istikbalimi her zaman bir kenara koymuşumdur. Koymaya da devam edeceğim.'

- 'Peyzaj önemli'

Peyzaj mimarlığında EXPO ile önemli bir ilerleme kaydettiklerini anlatan Türel, 'Halkı peyzaja teşvik etmemiz lazım. Doğaya uyumlu, çevreye uyumlu yeşil ve estetik yapılaşmayı başarmamız önemli bir konu. Bu konuda mimar ve müteahhitlerimizin yeni bir anlayışa geçmeleri en büyük beklentimiz. Çok güzel binalar yapıyoruz ama doğaya uyumlu, güzel peyzaj çalışmalarıyla çevreye uyumlu hale getirebilecek çalışmaları halen tam istediğimiz gibi göremiyoruz. Çirkin beton görüntüsü günümüzde yüzey çiçeklendirmesiyle, ahşapla, balkon ve teras bahçeleriyle ortadan kalkabiliyor. Biz de artık bu konuda bir adım atmalıyız.' dedi.

Doğal peyzajın korunması konusuna da dikkati çeken Menderes Türel, Antalya’yı daha güzel, daha yeşil bir şehir yapacaklarını belirtti. Türel, şöyle devam etti:

'Büyükşehir Yasası ile artık köylerimize hizmet kabiliyetimiz söz konusu. Ben köylerimize gittiğimde bakıyorum, köylerimizde bile maalesef doğal peyzajı koruyamıyoruz. Bu konuda da maalesef geç kalıyoruz. Bununla birlikte Türkiye’de pek çok şehre göre Antalya’da daha iyi bir durumdayız. Antalya’da turizm sebebi ile bu içinde bulunduğumuz tesis ve etrafında gördüğünüz üzere konaklama tesisleri sayesinde peyzaj sahasında çok önemli bir gelişme söz konusu oldu. Peyzaj mimarlığımız da bu tesislerle kendisini geliştirdi. Hep birlikte sizlerle beraber Antalya'yı daha güzel daha yeşil bir şehir yapacağız, iddiamız budur.'
Kaynak: AA