10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'

Bilecik Valiliği ve Şeyh Edebali Üniversitesi işbirliğiyle ''10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'' dolayısıyla konferans düzenlendi.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'
Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Dr. Çağdaş Zarplı, Sürekli Eğitim Merkezi'nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, insan haklarına onurlu bir hayat için ihtiyaç duyulduğunu belirterek, insan hakları kaynağının, insanın ahlaki doğasında aranması gerektiğini söyledi.

İnsan hakkının, hangi ulusal zümrevi ve mesleki topluluktan olursa olsun, her kişinin sadece insan olması sebebiyle sahip bulunduğu, özgürlük değerinin veya eylem potansiyelinin başkalarınca tanınmasını ve her çeşit dış müdahaleye karşı bulunmasını gerektiren en üstün ahlaki talep olduğunu anlatan Zarplı, şöyle konuştu:

''İnsanlar arasında ırk, dil, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını geliştirmeyi amaçlayan, insanın insan olmak haysiyeti ile sahip olması gereken hakların hepsi insan haklarıdır. İnsan hakları, kişiyi kendi özüyle yaşatacak kurallardır. İnsanın insana hükmetmesi, onu ezmesi insan onuruna yakışmayan ve kabul edilemeyecek bir davranıştır. Bu tür ayırımların yapıldığı toplumlarda kavga, çatışma, isyan eksik olmamıştır. İnsanlar arasında hak, eşitlik, adalet, özgürlük düşüncesi yaygınlaştıkça bu konuyla ilgili mücadeleler de artmıştır. İnsan hakları, insanın salt insan olmasından kaynaklanarak, yaşadığı toplumda kişiliğini ve varlığını koruyup geliştirmesini sağlayan haklardır. İnsanın kişiliğine ve onuruna sıkı sıkıya bağlı olup, herkese karşı, her zaman öne sürülebilen, devredilemez nitelikte mutlak haklardır.''

Konferansın ardından Vali Yardımcısı Burhan Terzioğlu ve Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dursun Hazer, Zarplı'ya plaket verdi.

Kaynak: AA