'Kur Savaşlarının Galibi Türk Milleti Olacaktır'

İSTİB Başkanı Kopuz: 'Bir süredir yaşanan dolardaki yükseliş Türk milletinin hassasiyeti sayesinde durdu. Kur savaşlarının galibi Türk milleti olacaktır' 'Şu an yaşadığımız süreç bir tür kirli kur savaşıdır. Küresel gelişmelerin tetiklediği çalkantılı bir dönemden geçerken, manipülatif hareketlerle TL'ye değer kaybettiriliyor. Amaç, oluşacak kaos ortamında darbede başaramadıklarını gerçekleştirmek'

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, bir süredir yaşanan dolardaki yükselişin Türk milletinin hassasiyeti sayesinde durduğunu belirterek, 'Kur savaşlarının galibi Türk milleti olacaktır.' dedi.

Kopuz, İSTİB'in aralık ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yeni ve zor bir dönemden geçtiğini, ülkeler arasında ekonomik alanda gerçekleşen kur savaşlarının farklı bir şeklinin Türkiye'de yaşandığını söyledi.

Bu durumu 'kirli kur savaşları' olarak nitelendiren ve buna müdahalenin önemine işaret eden Kopuz, 'Şu an yaşadığımız süreç de bir tür kirli kur savaşıdır. Küresel gelişmelerin tetiklediği çalkantılı bir dönemden geçerken, manipülatif hareketlerle TL'ye değer kaybettiriliyor. Amaç, oluşacak kaos ortamında darbede başaramadıklarını gerçekleştirmek.' ifadelerini kullandı.

Kopuz, Merkez Bankasının geçen ay faiz artışına gittiğini hatırlatarak, Ocak 2014'ten beri ilk kez faiz artışına gidildiğini, bu kararın arkasında kurdaki hareketliliğin yanı sıra başka siyasi nedenlerin bulunduğunu düşündüğünü kaydetti.

Kopuz, 'AB'nin Türkiye ile müzakereleri dondurma konusundaki tavsiye kararı ve ABD başkanlık seçimleri sonrasında piyasalarda yaşanan hareketlilik Merkez Bankamızın bu kararı almasında etkili olmuştur.' ifadesini kullandı.

Açıklanan enflasyon verilerine dikkati çeken Kopuz, 'Kur hareketine rağmen TÜFE'deki gerileme sürüyor. Enflasyonda TÜFE verisinin beklenenden iyi gelmesi dahi dolar/TL kuruna yansımadı.' diye konuştu.

- 'Gün milli para birimimiz Türk lirasının arkasında durma günüdür'

Ali Kopuz, tüm bu verilerin dolar kurundaki fiyatlandırmanın ekonomik gerekçelerden uzak, siyasallaşmış bir fiyatlandırma olduğunu gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Sorun hükümet, iş dünyası ve halkın Türk lirasına sahip çıkması ile aşılacak. Sevinerek ifade etmeliyim ki hükümetimiz, iş dünyamız ve halkımızın doların yükselmesi karşısındaki dik duruşu dünden itibaren dolarda bir düşüşü başlatmıştır. 15 Temmuz'da tankla, topla, tüfekle ülkemizi yıkmaya çalışan güçler, bugün de siyasallaştırılmış kur silahı ile ekonomimizi vurmaya çalışıyor. Ülkemizin ekonomik alanda yıpratarak dünya siyasetindeki artan kuvvetini azaltmaya çalışıyor. Ben biliyor ve inanıyorum ki, Türk milleti bu ve bu gibi oyunların ülkemiz üzerinde oynanmasına fırsat vermeyecek. Kur savaşlarının galibi Türk milleti olacaktır. Buradan, Türkiye iş dünyasına ve halkımıza sesleniyorum; gün milli para birimimiz Türk lirasının arkasında durma günüdür, gün Türk lirası cinsinden yatırım araçlarına yönelme zamanıdır. Biz Türk lirasına sahip çıkarsak bu oyunu bozarız.'

Kopuz, dolar bozdurma kampanyalarına değinerek, İSTİB yönetimi olarak göreve geldikleri günden bu yana hesaplarında TL dışında hiçbir yabancı para tutmadıklarını söyledi.
Kaynak: AA