Konuk Sağlıkçılar 112 AÇM'yi Gezdi

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü ile Paramedik Derneği ve Başkent Üniversitesi işbirliği ile 8-11Aralık 2016 tarihlerinde Bodrum’da “4. Uluslararası Paramedik Kongresi, Ambulans Rallisi ve Alanda Kritik Hastada Girişimsel Müdahaleler Eğitimi” kongresine katılan yabancı ülkelerin ekipleri Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi’ni ziyaret etti ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bodrum’da gerçekleştirilecek organizasyona, Kanada, Almanya, KKTC, İrlanda, Avusturalya ve Yeni Zelenda olmak üzere 6 ülkeden yabancı ekipler katılacak. Ekipler etkinlik öncesi geldikleri 112 Acil Çağrı Merkezinde Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin ve 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Kamil Karakaya’dan çağrı merkezinin çalışmaları bilgi aldılar.

Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Türkiye’nin AB müktebesatına imza atan bir ülke olduğunu belirterek, “Bütün acil çağrı numaraları tek çağrı altında toplandı. 112 daha önce bizim sadece sağlık hizmetleri için kullandığı bir çağrı numarasıydı. Şimdi tüm çağrıların ortak numarası 112 oldu. Yangın, kaza, jandarma, emniyet hepsi tek numara üzerinden yönlendiriliyor” dedi.

Yabancı konuklara bilgi veren 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Karakaya, merkezin bir yıl önce 8 kurumun çağrı merkezlerinin bir arada toplanması ile faaliyete geçtiğini belirtti.

Karakaya, “Sistemimiz iki kademeli olarak çalışıyor. Birinci kademede vatandaşların yaptığı çağrılar değerlendiriliyor. Çağrı doğru ise ikinci aşamada ilgili kurumlara anında iletiliyor. 2016 yılı içinde aldığımız çağrı sayısı 1 milyon 100 bin. Bu rakamın yüzde 35’lik dilimi Sağlık Müdürlüğü’nün ambulans hizmetlerine yönelik. İlk faaliyete geçtiğimizde gereksiz çağrı oranı yüzde 95 iken bir yıl içinde bu rakam yüzde 49’la düştü. Ülke genelinde 23 ilimizde merkez var. Diğer 58 ilimizde henüz kurulmadı. Gelen çağrıları yönlendirme süremiz 28 saniyedir.

Sağlık Bakanlığınca onay verilen kongreye yaklaşık 30 ilden yönetici ve sağlık ekiplerinin katılacağını belirten İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, “Kongrede hedef kitle acil sağlık hizmetleri bünyesinde görev alan idari personel ile sahada 7-24 görev yapan sağlık çalışanlarıdır. Kongrede, aralarında konuşmacıların da bulunduğu alanında uzman kişiler, acil sağlık hizmetleri sisteminde kullanılacak olan yenilikçi ve dünya standartlarını yakalayan iyi uygulama örneklerini paylaşacaklar. Programda hastane öncesi acil sağlık sistemleri hakkında uluslararası görüş alışverişi fırsatı yakalamış olacağız. Bunun yanı sıra etkinlikte resusitasyon uygulamaları, pediatrik ve geriatrik vakalara yaklaşım, travmalar, ambulans kazaları, acil ve afet yönetimi konuları başta olmak üzere Paramedik eğitimleriyle ilgili değerli bilgilerin verileceği çeşitli konular ele alınacak. 6’sı yurt dışından olmak üzere 25 ekibin katılacağı Ambulans Rallisi yapılacak. Ambulans rallisinde, oluşturulan senaryolara göre tasarlanan vakalara, Acil Yardım ekiplerinin müdahaleleri hakem heyetlerince değerlendirilerek en başarılı müdahaleyi yapıp en yüksek puanı alan ekipler belirlenerek törenle ödüllendirilecek” dedi.

112 Acil Çağrı Merkezi kriz merkezinde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının ardından yurt dışından gelen ekipler merkezi inceledi. Katılımcılara 112 Acil Çağrı Merkezi hakkında tanıtıcı broşürler ve çeşitli hediyeler verildi.

Kaynak: İHA