Japonya'dan İran'a Nükleer Anlaşma Desteği

Japonya Dışişleri Bakanı Kişida: 'Japonya, tarihi nükleer anlaşmayı kararlılıkla uygulayabilmesi için İran'a 2 milyon avro mali destek sunacak'.

Japonya, İran'ın 5+1 ülkeleriyle vardığı nükleer anlaşmayı kararlılıkla uygulayabilmesi için bu ülkeye iki milyon avro mali destek verecek.

Kyodo ajansının haberine göre, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida, Japonya'nın, tarihi nükleer anlaşmayı kararlılıkla uygulayabilmesi için İran'a iki milyon avro maddi destek sunacağını açıkladı.

Haberde, Kişida'nın söz konusu açıklamayı, İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile başkent Tokyo'da görüştükten sonra yaptığı belirtildi.

Kişida, Zarif ile düzenlediği ortak basın toplantısında, iki ülkenin birçok alanda iş birliği yaptığını ifade ederek 'Nükleer anlaşmanın istikrarlı yürütülmesinde de iş birliği yapıyoruz. Japonya, tarihi nükleer anlaşmayı kararlılıkla uygulayabilmesi için İran'a iki milyon avro mali destek sunacak.' dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif de Japonya'nın desteğinin, nükleer anlaşmanın uygulanması bakımından önem taşıdığını söyledi. Kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Zarif, bu desteğin nükleer anlaşmanın 'uygulanmasında kuvvetli etki' oluşturacağını dile getirdi.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) beş daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında iki yıl süren müzakerelerin ardından 14 Temmuz 2015'te nükleer anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşmanın uygulamaya girdiği 16 Ocak'ta Japonya, İran petrolüne uyguladığı yaptırımları kaldırmış, şubat ayında ikili yatırım anlaşması imzalamıştı.

Kaynak: AA