HDP Milletvekili Kaya'nın İfadesinin Alınması

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan HDP Milletvekili Hüda Kaya, suçlamaları kabul etmedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla ifadesi alınan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, 'Soruşturmaya konu olan 11 Ocak 2016 tarihli basın açıklamamız barış içindir. Bu konuşmanın içeriği bir bütün olarak değerlendirildiğinde, terörle ilişkilendirilemez.' dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca talimatla ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan HDP Milletvekili Hüda Kaya, suçlamaları kabul etmedi.

Kaya, ifadesinde Türkiye'nin 7 Haziran ve 1 Kasım'da iki önemli seçim süreci yaşadığını belirterek, bu süreçlerde HDP'nin saf dışı bırakılmaya çalışıldığını iddia etti.

Partisinin umut olmaya devam ettiğini savunan Kaya, 'Soruşturmaya konu olan 11 Ocak 2016 tarihli basın açıklamamız barış içindir. Bu konuşmanın içeriği bir bütün olarak değerlendirildiğinde, terörle ilişkilendirilemez. Kişilik olarak, barışı politika olsun diye değil, bir yaşam tarzı olsun diye savunanlardanım.' ifadelerini kullandı.

Kaya'nın avukatı Levent Pişkin de müvekkilinin milletvekili olduğunun gözetilmesi gerektiğini aktararak, 'Onun yasama dokunulmazlığı bağlamındaki faaliyetlerinin soruşturmaya konu olmayacağı, zorla getirilemeyeceği ve ifadesinin alınamayacağı açıktır. Soruşturma ve bu bağlamda zorla getirilmesi, beyanının alınması usule, yasaya ve hukuka aykırıdır.' değerlendirmesinde bulundu.

İfadesinin ardından serbest bırakılan Kaya'nın, 11 Ocak'ta Diyarbakır'da düzenlenen Demokratik İslam Konferansı'nda yaptığı konuşmada 'terör örgütü propagandası' yaptığı gerekçesiyle, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında ifadesinin alındığı öğrenildi.
Kaynak: AA