Fikret Otyam Sanatevi Kapılarını Halka Açtı

Maltepe Belediyesi Fikret Otyam Sanatevi’nde ilk etkinlik gerçekleştirildi. Yazar Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, babası ile Otyam arasındaki mektupları okuyarak, keyifli bir sohbete imza attı.

Fikret Otyam Sanatevi Kapılarını Halka Açtı
Açılışı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapılan Maltepe Belediyesi Fikret Otyam Sanatevi, ilk etkinliğine ev sahipliği yaptı. Ünlü yazar Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, babası ile Otyam arasında yaşanan mektuplaşmaları anlatarak, bir döneme ışık tutan keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Maltepe Belediyesi Kültür ve Sanat Koordinatörü Ayşe Sipahioğlu’nun, Otyam Sanatevi’nin kuruluşunu ve bu noktaya nasıl geldiğini anlattığı sunumunun ardından Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, müzenin kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bizler de babam Orhan Kemal için böyle bir müze kurmuştuk ama sağlığında bu olmamıştı, ne mutlu ki Fikret Otyam çok şanslı biri ki sağlığında bu sanatevinden haberi vardı” dedi.



“Bir döneme ışık tutuyor”

Babasını 13 yaşındayken kaybettiğini söyleyen Öğütçü, Fikret Otyam ile babası arasında özel bir dilin kurulduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Babam ile Otyam’ın mektuplaşmalarını içeren bir kitabı, önümüzdeki yıllarda çıkaracağım. Çok güzel anılar bulunuyor ve bu anılar bir döneme ışık tutuyor. Mektuplaşmaları ve babamla tanışmaları da çok ilginç bir biçimde oluyor. Otyam’ın çocukluk arkadaşının adı da Orhan Kemal imiş, o taşınınca çok üzülmüş; yıllar sonra tekrar tanışınca Orhan Kemal’in, o Orhan Kemal olup olmadığını öğrenmek istemiş. Böylece dostlukları başlamış. Sonra mektuplaşmalar ve babamın senaryo çalışmaları, romanlarını yazarken yaşadığı sıkıntılar; babamın Otyam’ı, Otyam’ın da babamı tanımladığı kelimeler bu mektuplaşmaların en önemli yönünü gösteriyor.” Öğütçü, daha sonra birbirinden ilginç sosyal gelişmeleri de içeren ve bir döneme ışık tutan mektuplarından bazı örnekleri, davetlilerle paylaştı.
Kaynak: İHA