'EKK Kararları Yeni Yatırımların Önünü Açacak'

Ziraat Bankası ekonomisti Yılmaz: '(EKK kararları) Bugünkü paketin KOBİ'lere finansmana kolay erişim imkanı sunarak yeni yatırımların önünü açacağını ve üretimi teşvik edeceğini, hane halkının da yeni istihdam olanaklarıyla refahının artmasını sağlayacağını düşünüyoruz'.

Ziraat Bankası ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarına ilişkin, 'Bugünkü paketin KOBİ'lere finansmana kolay erişim imkanı sunarak yeni yatırımların önünü açacağını ve üretimi teşvik edeceğini, hane halkının da yeni istihdam olanaklarıyla refahının artmasını sağlayacağını düşünüyoruz.' dedi.

Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan EKK kararlarına yönelik AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin son yıllarda güçlü büyüme performansı ortaya koyarak piyasa gözlemcilerini şaşırttığını ifade etti.

Türkiye'nin, Avrupa'da Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması (Brexit) belirsizliği nedeniyle yaşanan ivme kaybına, turizm sektöründeki zayıflığa ve temmuz ayında yaşananlara rağmen bu yıl yüzde 3'e yakın büyümeyi başarabileceğini belirten Yılmaz, bu büyüme performansının arkasında yatan temel belirleyicinin istihdam olduğunu söyledi.

Bora Tamer Yılmaz, Türkiye'nin genç beşeri yapısının, iş gücüne katılımın sürekli artmasını sağladığına işaret ederek, 'Türkiye özelinde işsizlik oranı yerine istihdamdaki artışa odaklanılması gerektiği görüşündeyiz. Çünkü iş gücüne katılımın güçlü artışı suni şekilde işsizlik oranını yukarı itmekte.' diye konuştu.

Yılmaz, çarpan etkisiyle istihdamın sürdürülmesi sayesinde, hem iç talebin özel tüketim üzerinden desteklendiğini hem de artan tüketim harcamalarının dolaylı vergilerle bütçeye gelir sağlamasının mümkün hale geldiğini anlattı.

Çarpan etkisinin, mevcut konjonktürdeki gibi ekonominin hız kestiği dönemlerde daha güçlü etki gösterdiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

'Böyle bir ortamda hükümet de istihdamı destekleyici bir paket açıkladı. İstihdamın önemli bir kesimini KOBİ'ler sağladığı ve KOBİ'lerin finansman imkanına ulaşması daha fazla risk primi gerektirdiği için teminatlandırma gibi çeşitli konularda KOBİ'lere güvence sağlanmakta. KOBİ'ler aynı zamanda ülkenin ihracatında önemli rol oynuyor. Bu nedenle bugün açıklanan paketin reel ekonomiye can suyu sağlayacağı görüşündeyiz. Bugünkü kararları; finansal etkilerden çok reel iktisadi faaliyetteki ve hane halkı bazında vatandaş üzerindeki etkisini göz önünde bulundurmak gerek. Bugünkü paketin; KOBİ'lere finansmana kolay erişim imkanı sunarak yeni yatırımların önünü açacağını ve üretimi teşvik edeceğini, hane halkının da yeni istihdam olanaklarıyla refahının artmasını sağlayacağını düşünüyoruz.'
Kaynak: AA