'Dokuzuncu Gezegen'de Karla Mücadele

Çetin geçen kış mevsimi ve yolunun kardan kapanması nedeniyle yöre halkı tarafından 'Dokuzuncu gezegen' olarak adlandırılan Van'ın Bahçesaray ilçesinde, faaliyete geçen kar tünelleri ve karla mücadele ekiplerinin yol açma çalışması sayesinde ulaşım aksamıyor Karayolları 11. Bölge Müdürü Gülhaş: 'Uzun süredir hayal edilen tünellerimiz artık vatandaşlarımızın hizmetinde'

NECAT HAZAR - Kar ve tipi yüzünden yollarının sürekli kapanması nedeniyle 'Dokuzuncu gezegen' olarak adlandırılan Van'ın Bahçesaray ilçesinde, inşa edilen kar tünelleri ve karayolları ekiplerinin yoğun çalışması sayesinde ulaşım aksamadan sürüyor.

Van-Bahçesaray karayolunun 2 bin 985 metre rakımdaki Karabet Geçidi'nde yapımına 4 yıl önce başlanan kar tüneli ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin kar nedeniyle kapanan yolun bazı bölgelerinde yürüttüğü çalışmalar sayesinde Bahçesaraylılar istedikleri yere rahatlıkla ulaşmanın sevincini yaşıyor.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü 111. Şube Şefliğine bağlı Görentaş şantiyesi ekipleri, yer yer çığ tehlikesinin yaşandığı karayolunda yüksekliği bazı kesimlerde 3 metreyi bulan karları temizleyerek, yolu ulaşıma açıyor.

Bölgede yaklaşık 5 ay süren çetin kış koşulları nedeniyle ekiplerin sabahın erken saatlerinden itibaren başlattığı çalışmalar gece geç saatlere kadar devam ediyor.

- Kar ve tipi, çalışmaları etkiliyor

Karabet Geçidi'nde etkili olan kar ve tipi, ekiplerin 3 iş makinesiyle sürdürdüğü çalışmaların zaman zaman aksamasına yol açıyor. Ekiplerin karla mücadele çalışmalarını araçlarında izleyen sürücüler, yolların açılmasından memnun olduklarını belirtti.

- 'Uzun süredir hayal edilen tünellerimiz artık vatandaşlarımızın hizmetinde'

Karayolları 11. Bölge Müdürü Ahmet Turan Gülhaş, AA muhabirine, Karabet Geçidi'ndeki tünellerin yapımının tamamlandığını söyledi.

Van-Bahçesaray karayolunun Çeşme mevkisinde sürekli çığ düştüğünü ifade eden Gülhaş, söz konusu bölgede de bin 200 metre uzunluğunda bir tünel yapılmasını planladıklarını anlattı.

Gülhaş, karayolunun ulaşıma kapanmaması için ekiplerin araklıksız çalıştığını kaydederek, 'Karabet Geçidi'nde tipi çok etkiliyor. Tabi bu bir tabiat olayı ama bizler de ulaşımda aksamalar yaşanmaması için bütün önlemlerimizi alıyoruz. Buradaki kar tünelleri ve ekiplerin özverili çalışmalarıyla yollarımız sürekli açık olacak. Uzun süredir hayal edilen tünellerimiz artık vatandaşlarımızın hizmetinde.' dedi.
Kaynak: AA