CHP'li Didem Esnafın Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

Esnafların sorunları ve bu sorunlara çözüm yollarının araştırılabilmesi için TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, "Ülkemizde sayıları 1,6 milyonu aşan esnaflarımız ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerden çok ciddi boyutta etkilenmiş durumda. Bir an evvel esnafımızın perişan haline çare bulmalıyız" dedi.

Meclis araştırma önergesinde esnafların ve sanatkârların yaşadıkları sorunları kapsamlı bir şekilde ele alan CHP’li Milletvekili Didem Engin, bu sorunlara tüm partilerden milletvekillerinin bir araya gelerek bir araştırma komisyonunda çözüm üretmesini önerdi. Son 5 yılda 400 bini aşkın esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını belirten Engin, esnafın kepenk kapatmasının işsizliği de tetiklediğini, işsiz sayısının 4 milyona yaklaştığını kaydetti.

2016 yılının ilk on ayında 9.5 milyar TL’lik 838 bin adet senedin protesto edildiğini, geçen yılın aynı dönemine göre protesto edilen senet adedinin yüzde 1.5, senet tutarının ise yüzde 20.8 oranında arttığını söyleyen Engin, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5, çek adedinin ise yüzde 7.6 arttığını, parasal tutarı 23,1 milyar TL olan 666 bin adet çeke karşılıksız işlemi yapıldığını belirtti.



“Esnaflarımız kredi borcunu ödeyemiyor”

"2011 yılında 137,765 esnaf ve küçük işletme sahibi 2.4 milyar TL’lik kredi borcu nedeniyle takibe uğrarken, Eylül 2016’da kredi borcunu ödeyemeyen esnaf sayısı 260,417’ye, takibe düşen borç miktarı ise 7.2 milyar TL’ye çıkmıştır. Esnaf ve sanatkârın korunması anayasal bir ödevdir" diyen Didem Engin, Anayasa’nın “esnaf ve sanatkârların korunması” başlıklı 173. maddesini hatırlattı. Esnaf ve sanatkârların finansman ve kredi imkânlarına erişmekte sorun yaşadığını belirten Engin "Halihazırda sunulan sıfır faizli kredi imkânından sicil sorunu ve kredi koşullarının ağırlığı nedeniyle çoğu esnaf yararlanamamaktadır. Esnaflarımızın sorunları iyi analiz edilmeli ve bu sorunları çözmede merhem olacak doğru ve etkin finansman ve kredi imkânları geliştirilmelidir" dedi.

Esnaf ve sanatkârların sınırlı sermaye ve finansman olanakları ile ayakta kalmaya çalışırken devletten vergi konusunda destek beklediğini hatırlatan Engin, "Vergi oranlarının düşürülmesi ya da ödeme kolaylığı getirilmesi gibi alternatifler detaylı bir şekilde incelenmeli, esnaf ve sanatkârların istihdam, üretim, yatırım ve bilişsel gelişim gibi alanlara kaynak aktarmalarını kolaylaştırarak rekabet güçlerini artırmaları sağlanmalı" ifadesini kullandı.

“Kaliteli mesleki eğitim sorunu yaşanıyor”

Meclis araştırma önergesinde ülkede mesleki eğitimin ciddi manada ihmal edildiğini belirten Engin, "Üniversite sayısının plansız bir şekilde artması, bu üniversitelerdeki eğitim kalitesinin düşmesine neden olmakta ve gençlerimizin mesleki eğitime olan ilgisini azaltarak üniversite mezunu işsizler ordusu yaratmaktadır. İşsizlik oranları, özellikle de genç işsizliği aydan aya artarken esnaflarımız, sanatkârlarımız ve reel sektör kalifiye eleman sıkıntısı çekmektedir" diyerek mesleki eğitim sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

AVM’lerin esnaf ve sanatkârlara derin bir darbe vurduğunu söyleyen Engin, buna ek olarak son yıllarda komşu ülkelerden gerçekleşen göç sonucunda ülkede kayıt dışı faaliyetlerin de fazlasıyla arttığını ve her iki konuda da hükümetin bir an evvel etkin adımlar atması gerektiğini dile getirdi.

“Esnaflarımız sosyal güvenlik sorununa çözüm bekliyor”

Ülkemizde yetkili üç sosyal güvenlik kurumunun tek çatı altında birleşmesine rağmen emeklilik prim gün sayısında halen bir eşitlenme sağlanamadığını söyleyen Engin, "SGK çalışanı 7 bin iş günü prim ödeyerek emekli olabilirken, Bağ-Kur için bu sayı 9 bin 100 iş günüdür. Bu da esnaf ve sanatkârlarımız aleyhine eşitsiz bir durum yaratmaktadır. Ek olarak, 22/3/1985 - 4/10/2000 tarihleri arasında vergi kaydı olup, SGK kayıtları re’sen yapılmayan esnaf ve sanatkârların geriye dönük SGK prim borçlanması yapabilmeleri de esnafların talepleri arasındadır. Ayrıca ekonomik durgunluk ve daralma sebebiyle kepenk kapatan ya da işleri kötü gittiği için prim borçlarını ödeyemeyen esnaflarımız ve aileleri sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadırlar. İşsiz kalan esnaflarımız için kısa süreli de olsa destekleyici bir mekanizmanın eksikliği esnaflarımızın tekrar iş hayatına katılmalarını da sekteye uğratmaktadır" dedi.

Mazot ve benzin fiyatının çok yüksek olması ve sürekli yapılan zamların hem vatandaşların hem de şoför esnafının maddi olarak ağır bir yükün altına girmesine neden olduğunu ifade eden Engin, "Ayrıca şoför esnaflarımız ticari amaçla yurt içinde eşya taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişilere verilen K türü yetki belgeleri konusunda da mağduriyet yaşamaktadırlar, örneğin K belgelerinin çok yüksek fiyata satıldığını ifade etmektedirler. Taşımacılık faaliyetlerinin ülkemizde sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve belgelendirme konusundaki sorunların çözümü için şoför esnaflarımızın karşılaştıkları zorluklar Hükümet tarafından dikkatlice incelenmeli ve çözüm üretilmelidir" diyerek şoför esnafının sorunlarının da çözüm beklediğini kaydetti.

Kaynak: İHA