Cammu Keşmir'de Çatışma Açıklaması 3 Ölü

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesindeki bağımsızlık yanlısı direnişçilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 3 direnişçi öldü.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir emniyet yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hindistan kolluk kuvvetlerinin Cammu Keşmir'in güney bölgesini güvenlik kordonuna almasının ardından çıkan silahlı çatışmada 3 direnişçinin öldüğünü belirtti.

Yetkililer, ölen direnişçilerin Pakistan kökenli Leşker-i Tayyibe örgütüne mensup olduğunu ifade etti.

Direnişçilerin ölümü üzerine on binlerce kişi bölgede protesto düzenlerken, Hindistan hükümeti de cep telefonu ve internet ağlarını kesti.

Gösteriye katılanlardan Muhammad Yakup Rathe, AA muhabirine, ölen direnişçilerin Keşmir'in güneyindeki Kulgam bölgesinden olduğunu belirterek, 'Anantnag ve Kulgam bölgesinin farklı yerlerinden gelen binlerce kişi bağımsızlık yanlısı sloganlar attı ve bazı yerlerde Hindistan güçleriyle çatıştı.' ifadelerini kullandı.

Cammu Keşmir'de, güvenlik güçleriyle bağımsızlık yanlısı gruplardan Hizbul Mücahidin üyeleri arasında 8 Temmuz'da çıkan çatışmada, örgütün üst düzey üyelerinden Burhan Wani'nin öldürülmesinin ardından on binlerce kişi sokaklara çıkmıştı.

Bölgede aylarca devam eden ve Hindistan güvenlik güçlerinin biber gazı ve gerçek mermi kullandığı olaylarda yüzü aşkın Keşmirli hayatını kaybetmiş, 5 binden fazla sivil yaralanmıştı.

Hindistan ve Pakistan arasında, İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana tartışma konusu olan Cammu Keşmir'de yaşanan şiddet olaylarında bugüne kadar 70 bin kişi hayatını kaybetti.

Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan beri bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Kaynak: AA