BM Genel Sekreteri Ban Viyana'da

Ban Kimun:'Dünya liderlerine özellikle Avrupa'daki liderlere çağrıda bulunuyorum, lütfen duvarlar örmeyin. Lütfen insanlar ve ülkeler arasında köprüler kurun. Onların (sığınmacıların) hayatlarını kurtarmak için başka ülkelere kaçmaktan başka seçenekleri yok. Biz, küçük bir dünyada yaşıyoruz ve Suriyeli, Avrupalı veya Asyalı olsak da hepimiz aynı insanoğluyuz'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünya liderlerine çağırıda bulunarak, 'Lütfen duvarlar örmeyin. Lütfen insanlar ve ülkeler arasında köprüler kurun.' dedi.

Ban, eşi Yoo Soon-Taek ile geldiği Viyana'da mültecilerin çalıştığı bir restoranı ziyaret etti. Çalışanlarla fotoğraf çektirip sohbet eden Ban, burada yaptığı konuşmada, Suriye'deki krizin 6 yıldır devam ettiğini ve milyonlarca insanın evlerini ve şehirlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak'ta mülteci kamplarını ziyaret ettiğini ve yürek burkan tecrübe yaşadığını kaydeden Ban, söz konusu kriz nedeniyle kontrol edilemez sayıda sığınmacının başka ülkelere göç etmek zorunda kaldığını vurguladı.

Liderlik ve toplumsal düzeyde sığınmacılara karşı ayrımcılığın, siyaseten kabul edilemez ifadeler olduğunu ve yabancı düşmanlığı tutumlarının sergilendiğini belirten Ban, 'İnsanlık adına bunların hiçbirisi kabul edilemez.' dedi.

Bütün ülkeleri sığınmacılara daha adil davranmaya davet eden Ban, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dünya liderlerine özellikle Avrupa'daki liderlere çağrıda bulunuyorum, lütfen duvarlar örmeyin. Lütfen insanlar ve ülkeler arasında köprüler kurun. Onların (sığınmacıların) hayatlarını kurtarmak için başka ülkelere kaçmaktan başka seçenekleri yok. Biz, küçük bir dünyada yaşıyoruz ve Suriyeli, Avrupalı veya Asyalı olsak da hepimiz aynı insanoğluyuz. Hepimiz birimiz için. Biz aynıyız.'

Ban, Suriye'de 16 milyon insanın kuşatma altında yaşadığını ve 270 bin insanın Halep'te mağdur durumda olduğunu ifade etti.

Bütün sığınmacıların 'küresel sorumluluk-paylaşım ilkelerine' göre desteklenmesi gerektiğine işaret eden Ban, sığınmacıların daha fazla bekleyemeyeceğini dile getirdi.

Sığınmacıların farklı kültür, din, yetenek ve potansiyel ile geldiğini kaydeden Ban, inanç, dil ve geleneklerine bakılmadan insan haysiyetine ve haklarına saygı gösterilmesini istedi.
Kaynak: AA