BM'den Suriye Açıklaması

BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura'nın özel danışmanı Egeland, BM'nin Halep'in doğusundaki sivillerin tahliyesine yönelik planının başarısız olmasında taraf ülkeleri suçladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın özel danışmanı Jan Egeland, Suriye'de kuşatma altındaki Halep'in doğusunda sivillerin tahliyesine yönelik BM planının, taraf ülkelerin 'farklı kutuplarda' yer almasından dolayı başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Uluslararası Suriye Destek Grubunun İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısı İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirildi.

Toplantının ardından BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Egeland, Suriye sorununa taraf olan ülkelerin ortak bir diplomasi yürütemediğini belirterek, bu durumun insani yardım bekleyen sivillere erişim umudunu kırdığını ifade etti.

Egeland, Halep'in doğusunda kuşatmanın başladığı 7 Temmuz'dan bu yana sivillere insani yardım ulaştırılması için her gün çaba gösterdiklerini ve 3 büyük plan sunduklarını anımsatarak, söz konusu bütün çabaların ve müzakerelerin başarısız kaldığına dikkat çekti.

En son, BM'nin insani yardım operasyonları ve yaralıların tahliyesine yönelik planı konusunda da bir uzlaşma sağlanamadığının altını çizen Egeland, taraf ülkelerin sorunun çözülmesi ve insani erişim konusunda 'farklı kutuplarda' yer aldıklarını kaydetti.

Egeland, Halep'te ateşkes çağrısını yineleyerek, BM'nin Suriyeli muhaliflerle iletişimi sürdürmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA