BEÜ Tıp Fakültesinden Bir İlk Daha

Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Tarafından İlimizde İlk Defa Torasik Endovasküler Aort Anevrizma Onarımı (TEVAR-Thorasic Endovascular Aneurysm Repair) işlemi gerçekleştirildi

BEÜ Tıp Fakültesinden Bir İlk Daha
TEVAR; aort anevrizması (balonlaşması), aort diseksiyonu (yırtılması) ve aort yaralanması gibi durumlarda hastanın açık cerrahi müdahaleye engel olacak kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) benzeri rahatsızlıkları olduğunda tercih edilebilen bir tedavidir. Bu müdahalede anjiografi eşliğinde kasıktan yapılan bir kesi ile atardamar içerisine girilerek hasar görmüş damar içerisine stent şeklinde bir damar grefti (yaması) yerleştirilir. Müdahalenin planlaması hastanın 3 boyutlu bilgisayarlı tomografi görüntülerine göre yapılarak hasarlı bölgeye en uygun greft belirlenir ve açık ameliyata göre çok kısa bir sürede bu greft yerleştirilerek hastanın uzun ve riskli bir operasyondan kurtulması sağlanır.

Konuyla ilgili Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bekir Hakan Bakkal şunları söyledi:

“Her geçen gün ürettiği sağlık hizmeti çeşitliliğini artırmaya çalışan hastanemizde ilk defa TEVAR uygulaması yapıldı. Hali hazırda Kalp Damar Cerrahisi Kliniğimiz gerek anjiografi altında yapılan müdahaleler gerek kalbi besleyen damarların tıkanıklığı için yapılan bypass operasyonlarını başarı ile gerçekleştirmektedir. İlk defa uygulanan bu yöntem ile aort damarına cerrahi müdahale gerektirebilecek bazı rahatsızlıkları kasıktan girilerek yapılan müdahale ile büyük çaplı bir ameliyata gerek kalmadan tedavi edebilme şansımız doğmaktadır. Kalp Damar Cerrahisi Kliniğimizdeki tüm hekimlerimizi ve sağlık personellerimizi başarılarından dolayı tebrik ediyorum.“
Kaynak: İHA