Başbakan Yıldırım'dan Rus Haber Ajansı Ria Novosti'ye Mülakat

Yıldırım: 'Türkiye, Suriye topraklarında akan kanı durdurmak için katkılarına devam etme niyetinde ancak rejim temsilcileri bu konuda dürüst değiller. Burada, Rusya'nın rejime karşı duruşunun daha etkili olması yararlı olabilirdi ancak ortak çabalarımıza devam ediyoruz' '(Ticarette yerli para biriminin kullanılması) Bu meseleyi görüştük, Rus tarafı da konuyla çok ilgileniyor. Merkez bankaları bunu hayata geçirmek için çalışmalara başladı bile' 'Avrupa Birliği'nin geleceği ve güvenliği, Türkiye olmadan mümkün değil. Hem Rusya'nın hem de Türkiye'nin Avrupa Birliği ile çeşitli alanlarda birleştiği konular var. Bu yüzden karar aldıklarında, bu kararların hangi neticeleri doğuracağını iyi düşünmeleri gerekiyor'

Başbakan Binali Yıldırım, 'Türkiye, Suriye topraklarında akan kanı durdurmak için katkılarına devam etme niyetinde ancak rejim temsilcileri bu konuda dürüst değiller. Burada, Rusya'nın rejime karşı duruşunun daha etkili olması yararlı olabilirdi ancak ortak çabalarımıza devam ediyoruz.' ifadesine yer verdi.

Yıldırım, Rus haber ajansı Ria Novosti'ye verdiği mülakatta, iki ülke ilişkileri ve bölgede yaşanan gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulundu.

'Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşme temposundan memnun musunuz? Moskova'daki müzakerelerde bundan sonra alınacak hangi önlemler konuşuldu?' sorusu üzerine Yıldırım, ziyaretinin, Kasım 2015'teki üzücü olayın ardından üst düzey bir ziyaret olduğunu belirtti.

İlişkileri kriz önceki seviyeye çıkarma sürecinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı aramasından sonra başladığını hatırlatan Yıldırım, şunları ifade etti:

'Putin telefon görüşmesinde ülkedeki darbe girişimine karşı olduğunu ve meşru hükümetin yanında olduğunu söyledi. Bugün Rusya Federasyonu Başbakanı Dmitriy Medvedev ile ilişkilerimizi en yakın zamanda ticaret, turizm, enerji alanlarında 24 Kasım 2015'te mevcut olan seviyeye nasıl ulaştırabileceğimizi konuştuk. Ticaret hacmimizin 100 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz ve normalleşme sürecini hızlandırmaya çalışacağız. Bu dönemde uygulanan bütün yaptırımların kaldırılması için daha fazla çalışacağız.'

- 'Bazı teknik meseleler üzerinde çalışılması gerekiyor'

Başbakan Yıldırım, 'İki ülkenin ulusal para ile ticaret yapmaya geçişi konusunda bir ilerleme kaydedildi mi? Bunu engelleyecek unsur var mı?' yönündeki soruya, 'Bu meseleyi görüştük. Rus tarafı da bu konuyla çok ilgileniyor. Merkez bankaları bunu hayata geçirmek için çalışmalara başladı bile ve bunun gerçekleşmesi için bazı teknik meseleler üzerinde çalışılması gerekiyor.' yanıtını verdi.

'Moskova'daki müzakerelerde Suriye konusuna da değinildi mi? Rusya ve Türkiye'nin Suriye konusundaki tutumları birbirine yaklaştırılabildi mi?' sorusu üzerine Yıldırım, 'Bu aşamada birbirimizi daha iyi anladığımız kesin. Suriye krizinin çözümünün geliştirmesi konusunda yaklaşımımız aynı.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Suriye'de zarar gören insanlara yardım eli uzatmamız gerekiyor'

Yıldırım, 'Rusya ile Suriye muhalefeti temsilcileri arasında sözde Ankara'nın ara buluculuğunda, Türkiye'de müzakereler yapıldığı' iddiaları hatırlatılarak, 'Bunlar gerçeği yansıtıyor mu? Bugün Suriye'nin ulusal koalisyonu, müzakerelerin yapıldığını ancak bir sonuca varılamadığını bildirdi, bunları nasıl değerlendirirsiniz?' sorusu üzerine şunları belirtti:

'Bu doğrultuda çalışmalar elbette yürütülüyor. Burada çözüm geliştirme ve krizden çıkış yolu bulma meselelerine ağırlık vermek gerekiyor. Türkiye çok ciddi katkıda bulundu ve Suriye topraklarında akan kanı durdurmak için bu katkılarına devam etme niyetinde ancak rejim temsilcileri bu konuda dürüst değiller. Burada, Rusya'nın rejime karşı duruşunun daha etkili olması yararlı olabilirdi ancak ortak çabalarımıza devam ediyoruz. Ateşkesi sağlamamız ve orada zarar gören insanlara yardım eli uzatmamız gerekiyor.'

- 'Ortak hedefimiz terör örgütleriyle mücadele'

Rusya ve ABD'nin, özellikle kentten bütün militanları çıkarma mekanizması dahil Halep meselesinin çözümüyle ilgili müzakereler yürütüldüğünün hatırlatılması ve Türkiye'nin bu konuda kendisini hangi rolde gördüğüne yönelik de şunları ifade etti:

'Türkiye tam da bu meseleyle ilgileniyor. Çabalarımız baştan beri Halep'ten terör gruplarını çıkarmaya yönelikti. Özgür Suriye Ordusu'nu temsil edenler ülkeyi gereksiz unsurlardan kurtarmak için mücadele ediyor. Orada bulunan IŞİD, el Nusra Cephesi, Demokratik Birlik Partisi gibi unsurları birlikte yok etmeliyiz. Ülkeyi kurtarmak için mücadele edenlerden terör örgütü olarak tanınan örgütlerden ayırmak gerekiyor. Ortak hedefimiz terör örgütleriyle mücadele. Bu yüzden bu konuda elimizden geleni yapıyoruz.'

'Suriye'de teröristlerin muhaliflerden ayırma sürecinde ilerleme olduğunu söyleyebilir miyiz?' sorusunu da Yıldırım, 'Onlar aslında zaten ayrılmış vaziyette. Kimin kim olduğu zaten biliniyor ve onlar birbirine bağlı değiller.' cevabını verdi.

- 'Bu, çifte standart politikasıdır'

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinin dondurulduğu anımsatılarak, 'Bu durumda Ankara, AB’ye üyelik talebini geri çekmeyi düşünüyor mu?' sorusu üzerine Yıldırım, şunları kaydetti:

'Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri çok eskiye dayanıyor. İlişkileri bazen iyi gelişiyor, bazen de krizler yaşanıyor. Her devletle bunlar mümkün, Rusya ile de olduğu gibi. Avrupa Birliği'nin aldığı karar çok önemli değil. Bu durum, yakın zamanda Rus Sputnik ajansına yönelik alınan karar ile aynı. Avrupa Birliği, Sputnik'in yaptığı haberlerden memnun değil, bu yüzden bu ajansı kısıtlamak istiyor. Bir yandan ifade özgürlüğünden bahsediyor diğer yandan bunu sadece kendi lehine kullanıyor. Bu, çifte standart politikasıdır.

Ancak Avrupa Birliği'ne üyelik talebimizi geri çekme kararı almadık ve almayacağız. Avrupa Birliği'nin bizim için değil kendi geleceği için attığı adımları iyi düşünmesi gerekiyor. Avrupa Birliği'nin geleceği ve güvenliği ise Türkiye olmadan mümkün değil. Hem Rusya'nın hem de Türkiye'nin Avrupa Birliği ile çeşitli alanlarda birleştiği konular var. Bu yüzden karar aldıklarında bu kararların hangi neticeleri doğuracağını iyi düşünmeleri gerekiyor.'
Kaynak: AA