AGİT 23. Bakanlar Konseyi Toplantısı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: 'Siyasi diyalog istiyorsak karşılıklı suçlamaları bırakmamız lazım'.

BERLİN – Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, siyasi diyaloğun sürdürülmesi için karşılıklı suçlamaların yapılmaması gerektiğini söyledi.

Lavrov, Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı 23. Bakanlar Konseyinin ilk oturumunda yaptığı konuşmada, Avrupa ve çevresinin istikrarsız bir durumda bulunduğunu belirterek, burada güvenlik temellerinin erozyona uğradığını belirtti.

Karşılıklı ekonomik ilişkilerde ültimatomların verildiğini, çifte standartların bulunduğunu ve baskı girişimlerinin yapıldığını savunan Lavrov, kaba retorikten vaz geçilmesi gerektiğini ifade etti.

'Siyasi diyalog istiyorsak karşılıklı suçlamaları bırakmamız lazım.' diyen Lavrov, ültimatomların verilmemesi gerektiğini belirterek bunun yerine güven artırıcı tedbirlerin alınmasını istedi.

Eşit düzeyde diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Lavrov, Rusya'nın tehdit oluşturduğu yönündeki iddialarını da 'efsane' olarak nitelendirdi.

Avrupa'daki sığınmacı krizine de değinen Lavrov, bunun Ortadoğu ve Orta Afrika’daki ülkelerin içişlerine karışılmasının sonucu olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın doğusundaki krizin Minsk Anlaşması kapsamında çözülebileceğini ifade eden Lavrov, Ukrayna'da ihtilafta olan tarafların doğrudan diyaloğa geçmesi gerektiğini ifade etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin ise, Rus askerlerinin Ukrayna’nın doğusundan ve Kırım’dan çekilmesini istedi.

Rusya’da tutuklu bulunan Ukraynalıların serbest bırakılmasını talep eden Klimkin, Minsk Anlaşması’nın gerçekten uygulanması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA