Yozgat'a Gelen Misafirler Tandırı Tatmadan Gitmiyor

Yozgat yöresine ait önemli lezzetler arasında yer alan kuzu tandır kebabını Yozgat’a gelen misafirler tatmadan gitmiyor.

Yozgat'a Gelen Misafirler Tandırı Tatmadan Gitmiyor
Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Yozgat’ın da kendine has yöresel lezzetleri bulunuyor. Zengin bir mutfak kültürüne sahip Yozgat’ta testi kebabı, arabaşı, parmak çörek ve kuzu tandır kebabı Yozgat yöresine ati lezzetler arasında yer alıyor. Yozgat´a farklı amaçlarla gelen misafirler Yozgat’ın yöresel damak tatlarından birisi olan ´Tandır Kebabı’nı tatmadan gitmiyor. Kuz etinin odun ateşiyle buluşması sonucu ortaya çıkan tandır kebabının porsiyonu 20 liradan satılıyor.

Kuzu tandır kebabının yapılışını anlatan işletme sahibi Sinan Tokat, “Kebap için alınan kuzu eti bir gün önceden tuzlanıp dinlenmeye bırakılır. Bir gün dinlenen kuzu eti daha sonra özel olarak hazırlanan tandır ocağında iki taraflı yanan ateşin ortasına şişlere takılarak yarım saat pişmeye bırakılır. Yaklaşık yarım saat içinde et parçaları sağ ve soldan aldıkları ısı ile kızarır. Bu et parçaları daha sonra tandırdan çıkarılır. Domatesler ve biberler ayrı pişirilir. Pişmiş ve mükemmel bir kıvama sahip olan kuzu eti, pide ekmeği ile servis edilir. İsteğe göre karabiber eklenir. Domates, biber ve kuru soğandan oluşan tabakta, doğranmış pidelerle servis yapılır” dedi.

Tokat, “Tandır kebabının özelliği kuzu etinden yapılmasıdır. Tamamen tandır ocağında kor ateşte pişirilerek servise hazırlanır. Yozgat’ın en güzel lezzetlerinden bir tanesi tandır kebabıdır. Biz kuzuları kendi çiftliğimiz de yetiştiriyoruz. Süt kuzusundan pişirerek servise hazırlıyoruz. Tatmaya değer bir lezzettir. Yozgat’a gelen misafirlerimiz özellikle bizi tercih ediyor. Yozgatlı olupta dışarı da kalan bütün Yozgatlı hemşerilerimizi de bekliyoruz. Tandır kebabını, süt kuzusundan tatmalarını tavsiye ediyoruz. Günde 200 porsiyon satıyoruz ve 120 gramını 20 liraya satıyoruz” şeklinde konuştu.

Tandır kebabının tatmaya değer olduğunu söyleyen Mustafa Fidan isimli bir vatandaş ise “Tandır gayet güzel herkesin yemesini tavsiye ederim. Tandır kebabı Yozgat’ın yöresel bir yemeğidir. Yapanların eline sağlık. Tadılmaya değer bir yemektir. Herkese tavsiye ederim. Türkiye’deki bütün dostlar gelsin Yozgat’ta tandırı yesinler. Gelenler burada önce tandır kebabını sonra testi kebabını denesinler” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA