Uzak Galaksiler Karanlık Maddenin Yeni Gizlerini Açığa Çıkarıyor

Bilim adamlarının uzak galaksilere yönelik gözlemleri, evrende karanlık maddenin daha az yoğun ve daha düzenli halde bulunduğunu ortaya koydu.

Bilim adamları süper teleskoplar aracılığıyla uzak galaksiler üzerinde yaptığı gözlemlerde, evrene hacim kazandıran gizli yapı taşı olan karanlık maddenin doğası hakkında yeni bilgilere ulaşmayı başardı.

İngiltere'nin Edinburg Üniversitesi, Almanya Argelander Astronomi Enstitüsü, Hollanda Lieden Üniversitesi ve Avustralya Swinburne Teknoloji Üniversitesinden öğretim üyelerinin oluşturduğu uluslararası gök bilimcilerden oluşan araştırma ekibi, Şili'de bulunan Avrupa Güney tersanesinden aldıkları gökyüzü görüntüleri üzerinde yaptıkları çalışma sonucu, karanlık maddenin evrende daha az yoğun ve daha düzenli bir dağılıma sahip olduğunu ortaya koydu.

Çalışmada, yıldız kümeleri ve galaksilerinin daha uzak galaksilerden gelen ışığı bir mercek gibi kırarak onları görünür hale getireceği prensibinden hareket eden araştırmacılar, yer çekimsel kırılma ya da yer çekimsel mercek denilen bu fizik olayı sayesinde kainatın daha geniş bir bölümünü görüntülemeyi başardı.

Araştırmacılar, keskin ışık kırılmalarıyla dar ve uzak bir görüş alanı ortaya koyan güçlü yer çekimsel kırılma yerine, zayıf yer çekimsel kırılmayla evrenin daha geniş bir kesimini tarayabilecek geniş açılı bir mercek etkisi yarattı. Bu sayede gökyüzünün en geniş kısmı haritalandırılmış oldu.

Bu, araştırmacılara evrene hacmini veren karanlık maddenin izlerini geniş bir sahada arama olanağı verdi.

Araştırmanın baş yazarlarından Leiden Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Massimo Viola, 'evrenin kozmik kumaşı' olarak tanımlanan karanlık maddenin daha önce düşünüldüğünün aksine öbekler ve kümeler halinde olmayan daha düzenli bir dağılıma sahip olduğunun görüldüğünü ifade ederken, uzak galaksilerin incelenmesinin gelecekte insanoğlunun evrenin oluşumuna dair daha net bir resme ulaşmasını sağlayacağının altını çizdi.

Araştırmanın sonuçları,'Monthly Notices of the Royal Astronomical Society' dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA