Tunus'ta Hükümet İle İşçi Sendikaları Arasında Anlaşma

Tunus'ta uzun süredir hükümet ile Tunus Genel İşçi Sendikaları (UGTT) arasında yaşanan zam anlaşmazlığının görüşmelerin ardından sona erdiği bildirildi.

Hükümet tarafından yapılan yazılı açıklamada UGTT ile Hükümet arasında yaşanan anlaşmazlığın giderildiği ve imzaların atıldığı kaydedildi.

Açıklamada, imza sırasında toplumsal barışın ve herkesin satın alma gücünün korunması için bu anlaşmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Yusuf Şahid'in, 'Hükümet, ülkenin gelirlerinin tüm vatandaşlar için servetin bölüşülmesi ilkesi esasını sahil kentlerinde olduğu gibi tüm iç bölgelere kadar yerleştirme konusunda kararlıdır.' dediği kaydedildi.

Açıklamada UGTT Başkanı Hüseyin Abbasi'nin anlaşmaya ilişkin 'Bu anlaşma sosyal istikrarı sağlayacak ve çekişmeleri bertaraf edecektir' dediği belirtildi.

Zam oranlarına dair bilgi verilmeyen açıklamada, yapılan zamların ödeme şeklinin 2017 yılı içinde iki taksitte sahiplerine verileceği ifade edildi.

Ağustos sonunda kurulan Ulusal Birlik Hükümeti ile UGTT arasında memur zamlarına ilişkin yaşanan anlaşmazlık uzun süredir ülke gündemini meşgul ediyordu.

Ekonomik darboğazı öne süren hükümetin 2017'ye ilişkin hazırladığı bütçede memur zamlarını dondurduğunu duyurması, UGTT ile arasında var olan anlaşmazlığın tırmanmasına neden olmuştu.

İlgili anlaşmanın ardından açıklama yapan UGTT, daha önce duyurduğu 8 Aralık'taki genel grev çağrısının iptal edildiğini ilan etti.

Tunus'ta resmi veriler, 2015 yılı sonu itibariyle ülkede memur sayısının 650 bin olduğunu gösteriyor.

Kaynak: AA