Samsun TSO'dan 'Horizon 2020 Programı' Eğitimi

Koordinatörlüğü Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı Projesi çerçevesinde, “Horizon 2020 Programı Proje Teklif Dokümanı Hazırlama Uygulamalı Eğitimi” düzenlendi.

Samsun TSO'dan 'Horizon 2020 Programı' Eğitimi
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen eğitimin açılışında konuşan Oda Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Alıç, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda sınai ticari ve sosyal bakımdan ülke kalkınmasına destek sağlamak için projeler üreterek çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Düzenlenen eğitimin de bunun bir parçası olduğunu kaydeden Alıç, “Bu bağlamda oda olarak kente kazandırdığımız bölgeye hizmet edecek büyük ölçekli yatırımların yanı sıra, kapasite geliştirici genel ve sektörel odaklı çalışmalar da yürütüyoruz. Bu çalışmalarımız yanı sıra, AB katılım sürecinde üyelerimiz olan KOBİ’lere ilave destek sağlayacak, Ar-Ge, inovasyon, yeni hizmetler geliştirmeleri ve aynı zamanda mevcut hizmetlerin kalitesinde, iyileştirmeye gitmelerine yönelik AB projelerinden daha fazla yararlanmaları için çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.



"Amaç AB fonlarından yararlanabilmek"

Düzenlenen eğitimin önemine işaret eden Alıç, “Karadeniz Bölgesi’nde dokuz ili kapsayan ve koordinatörlüğü odamız tarafımızdan yürütülen Avrupa İşletmeler Ağı tarafından düzenlenen bugünkü eğitimiz ile bu çalışmalarımıza bir yenisi daha ekledik. Türkiye-AB mali işbirliğinden ve Türkiye’nin katıldığı AB programlarından yararlanmak için proje hazırlığıyla başlayan uzun bir prosedürün izlenmesini gerektiğini malumunuzdur. Proje hazırlama kapasitesi oluşturulmadan, AB fonlarından yararlanmak mümkün değildir. Türkiye’de koordinasyonu TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen Horizon 2020 Programı, 70 milyar avroluk bütçesiyle, Avrupa’nın küresel rekabet edebilirliğini güçlendirmeyi amaçlayan, 2014-2020 yılları arasında yürürlükte olacak AB Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı’dır. 2007-2013 döneminde yürütülen AB 7. Çerçeve Programı’nın devamı olan bu program sayesinde, Avrupa’da yeni büyüme ve istihdam olanaklarının oluşturulması hedefleniyor. Bu eğitimden beklentimiz sizlerin burada elde edeceği kazanımları firmalarınıza yansıtmanız ve firmalarımızın dolayısıyla ilimizin bu fondan yararlanabilmeleri” diye konuştu.



Uygulamalı eğitim verildi

İki gün boyunca süren program sürecinde, eğitmenler Pınar Burat ve Gamze Kozanoğlu tarafından katılımcılara, H2020 Programı, AR-GE faaliyetlerine sağlanan fonlar, konsorsiyumun oluşturulması, örnek projelerin incelenmesi, proje başvuru dokümanının incelenmesi ve başvuru süreci ile ayrıca, çağrı dokümanlarının incelenmesi, proje ön planı oluşturma ve ortak arama-bulma konularında uygulamalı eğitim çalışmaları yapıldı.
Kaynak: İHA