'Kırıntılar', Yarın Seyirciyle Buluşacak

Yönetmen Kazancı: 'Mülteciler terörist, hırsız ya da gaspçı değil. Biz bu algının ortadan kalkmasını istiyoruz. İşte film de tam bu konuda bir dert anlatıyor'

MUSA ALCAN - 'TRT TV Filmleri Projesi' kapsamında çekilen 33 filmden biri olan ve mülteci sorununa değinen 'Kırıntılar', 'TRT Ev Sineması' kuşağında, yarın seyirciyle buluşacak.

Filmin yönetmenliğini üstlenen Kazancı, 'Kırıntılar' filmiyle, bütün dünyada yaşanan mülteci dramına dikkat çekmek istediklerini söyledi.

Kazancı, hikayeyi bir gazeteci ve kendini mültecilere adamış bir doktor üzerinden anlattıklarını belirterek, 'İskenderun, göçün başladığı ilk zamanlarda mültecilerin yoğun olduğu yerlerdendi. Bunun üzerinden dünyanın mültecilere bakışını aktarmaya çalıştık. İnsanların mültecilere olan davranışlarını irdeliyoruz. Bütün mültecilerin teröristmiş gibi gösterilmeye çalışıldığı, yanlı ve yanlış haberler yapıldı. Onların yaşadığı bir dramdır ve biz buna sessiz kalamayız.' diye konuştu.

Seyircinin, filmdeki ön yargılı gazeteci karakterinin dönüşümüne tanıklık edeceğini aktaran Kazancı, şöyle devam etti:

'İnsanlar, Türkiye'nin Osmanlı'dan gelen o kuşatıcı kimliğini görecek. Mülteci sorunlarına nasıl yaklaştığımızı, onların sorunlarıyla ne denli alakadar olduğumuzu görecekler. Onları bir dost, komşu, kardeş olarak görüyoruz ama buna rağmen burada birçok sıkıntı yaşadı bu insanlar. Bu sıkıntıları da gözler önüne sermeye çalıştık. Onları buraya getirmenin, sadece kapılarımızı açmanın, büsbütün bir kurtuluş olmadığını anlatmaya çalışıyoruz.'

Miraç Kazancı, mültecilerin Türkiye'deki yaşam şartlarıyla da ilgilenilmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Mültecileri ve onların buradaki varlıklarını istismar etmeye yönelik birçok aktör var. Bu mağduriyeti gayrimeşru yollarla kendi lehlerine kullanmaya çalışan birçok kötü adam var. Bu insanları onlardan da kurtarmak mecburiyetindeyiz.' şeklinde konuştu.

Mültecilerin doğru anlatılması gerektiğine dikkati çeken kazancı, yaklaşık 5 ayda tamamladıkları 'Kırıntılar' filminin, bu konuda bir farkındalık oluşturacağını kaydetti.

- Müzikler Rafet El Roman'dan

Kazancı, insan öncelikli bir yaşam sürülmesi gerektiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı:

'Birtakım insanlar tarafından mülteci erkeklere ağır ama ucuz işçilikler reva görülürken, kadınlarına da zorla fuhuş yaptırılıyor. Kamuoyunu, bu durumun keyfi olduğuna ikna etmeye çalışan, bu konuda algı yönetimi yapan bir güruh da var. Onların mağduriyetlerini gölgede bırakacak bu tip eylemlerin bir an önce son bulması gerekiyor. Bu da onları tanımakla ve tanıtmakla mümkün. Mülteciler terörist, hırsız ya da gaspçı değil. Biz bu algının ortadan kalkmasını istiyoruz. İşte film de tam bu konuda bir dert anlatıyor.'

Senaryosunu Esed Akçilad'ın yazdığı 'Kırıntılar'ın müzikleri ise Refet El Roman imzası taşıyor.

Yapımcılığını Fatih Kılıç'ın üstlendiği filmde, Gökçe Suyabatmaz, İsmail Hakkı, Arif Sevimli, Aden Duru Orak, Sabahat Adalar, Toygun Ateş, Efe Karaman, Ebru Aytemur ve Haldun Boysan rol alıyor.

Film, yarın akşam saat 20.00'de TRT 1 kanalında seyirciyle buluşacak.

'Kırıntılar'ın konusu özetle şöyle:

'Sağlam bir tüyoya kanıt bularak, DEAŞ militanlarının Türkiye’de tedavi edilmekte olduğu haberini yapmak için İskenderun’da bir hastaneye gelen 'Elif', aradığı kanıtlara ulaşmaya çalışırken farklı bir haberin içinde ve peşinde bulur kendini. Hastanede tanıştığı 80 yaşındaki Suriyeli göçmen 'Noor nine' üç gündür torunu 'Adab'dan haber alamıyordur. Acılarla dolu hayatındaki en son isteği torununu bir daha görmek olan bu kadını mutlu etmek için, 'Elif' ve 'Doktor Rıza', 'Adab'ı aramaya başlar. 'Elif', yanında İskenderun’u avucunun içi gibi bilen 10 yaşındaki küçük rehberi 'Cemal' ile 'Adab'ın kayboluşunun izlerini sürerken, 'Rıza' da 'Elif'in peşine taktığı kameramanı 'Hüseyin' ile karanlık yollardan 'Adab'a ulaşmaya çalışır.'
Kaynak: AA