Elektromanyetik Dalgalardan Elektrik Üretti

Tavşanlı'da yaşayan 35 yaşındaki elektronikçi Muhsin Çimke, havadaki elektromanyetik dalgaları elektriğe dönüştüren cihaz geliştirdi Çimke: 'Dönüştürücü cihazım sorunsuz şekilde çalışıyor ancak ben cep telefonu şarjı ve el fenerinin çalışmasının üzerine çıkmak için çalışmalarıma devam ediyorum'.

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, 35 yaşındaki elektronikçi, havadaki elektromanyetik dalgaları elektriğe dönüştüren cihaz geliştirdi.

Elde ettiği enerji ile cep telefonu şarj edilebilen, el feneri çalıştırılabilen Muhsin Çimke, bir konuta yetebilecek elektrik üretmeyi hedefliyor.

İş yerinde elektronikçilik yapan Çimke, 10 yıldan beri üzerinde çalıştığı projede başarıya ulaştığını belirterek, havadaki elektromanyetik dalgaları elektriğe dönüştürerek bir el fenerini yakabilecek, cep telefonu şarj edebilecek enerji elde edebilen cihaz geliştirdiğini söyledi.

Sırp kökenli Amerikalı mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanı Nikola Tesla'nın kablosuz enerji nakliyle ilgili projesinden esinlenerek çalışmalara başladığını aktaran Çimke, projesinin, Tesla'nın yaptığından farklı olarak havadaki elektromanyetik dalgaları dönüştürmeye dayandığını belirtti.

Çimke, geliştirdiği dönüşüm cihazının sorunsuz çalıştığını dile getirerek, şunları kaydetti:

'Şu anda dönüştürücü cihazım sorunsuz şekilde çalışıyor ancak ben cep telefon şarjı ve el fenerinin çalışmasının üzerine çıkmak için çalışmalarıma devam ediyorum. Bugüne kadarki çalışmalarım sonunda, elde ettiğim elektrikle 400 ile 800 miliamper arasında çıkış alıyorum. Televizyon gibi daha çok sayıda elektrikli cihazları çalıştırabilecek düzeye 6 ay gibi bir çalışma sonunda ulaşacağıma inanıyorum. Asıl büyük hedefim ise bir konuta yetebilecek elektriği sağlayacak sistemi kurmak olacak. Bu konuda kimseden destek talebinde de bulunmadım. Tamamen kendi imkanlarımla sistemi geliştirmeyi düşünüyorum.'

Elektronikçi ve mekatronik belgelerine sahip olduğunu belirten Çimke, çalışmayı bugüne kadar kendi imkanlarıyla sürdürdüğünü, geliştirdiği cihazla ülke ekonomisine enerji üretimi konusunda katkı sağlamayı amaçladığını vurguladı.

Çimke, geliştirdiği projeyle ilgili patent başvurusunda bulunacağını söyledi.

- 'Bu yolla elde edilen elektrik basit ihtiyaçları karşılayabiliyor'

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Çınar ise elektromanyetik dalgalardan elektrik enerjisi toplamanın son yıllarda ilgi çeken bir uygulama olduğunu anlattı.

Halihazırda dünyanın farklı yerlerinde birkaç küçük proje de geliştirildiğini anlatan Prof. Dr. Çınar, şöyle konuştu:

'Bazı patentler alınmış durumda. Bu projeler heyecan yaratmış olsa da havada yayılmakta olan elektromanyetik dalgaların antenlere aktardığı enerjinin çok küçük olması nedeniyle, bu yolla elde edilen elektrik enerjisi ancak basit ihtiyaçları karşılayabilmekte. Söz gelimi, bir şarj edilebilir pili uzun saatler ya da birkaç gün sonunda şarj edebilmek, küçük cihazları çalıştırabilmek gibi. Yakın gelecekte küçük ilerlemeler öngörmek mümkün. Bunun için önerilen ilk adımlardan biri, daha fazla enerjiyi soğurabilecek özel malzemelerden yapılmış tasarımlar kullanmak. Bu ve benzeri iyileştirmeler yapılsa bile, kısa vadede elektromanyetik dalgalardan, büyük cihazları çalıştırabilecek miktarda enerji elde etmek teknik olarak mümkün görünmüyor.'

Kaynak: AA