Bosna Hersek'te '8. Türk Film Festivali' Başladı

Saraybosna'da düzenlenen festivalde, yönetmenliğini Ozan Açıktan'ın yaptığı 'Annemin Yarası' filminin gösterimi gerçekleştirildi Festival kapsamında, 'Arama Motoru', 'Patron Mutlu Son İstiyor', 'Kalandar Soğuğu' ve 'Unutursam Fısılda' filmleri de ücretsiz izlenebilecek.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen '8. Türk Film Festivali', yönetmenliğini Ozan Açıktan'ın yaptığı 'Annemin Yarası'nın gösterimiyle başladı.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliğince düzenlenen festival kapsamında, Meeting Point Sineması'nda gösterilen filme Saraybosnalılar yoğun ilgi gösterdi.

Filmin gösterimine, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Kültür ve Tanıtma Müşaviri Soner Şahin, filmin yönetmeni Ozan Açıktan, oyuncular Bora Akkaş, Meryem Uzerli ve Ozan Güven ile ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Şahin, festivale vatandaşların ilgisinin her yıl arttığını belirterek, sinemaseverlere teşekkür etti.

Çekimleri Sırbistan, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Türkiye'de yapılan 'Annemin Yarası' filminde, yetimhanede büyüyen Salih'in kaybettiği ailesini arayışı ve bu sırada etrafında cereyan eden hadiseler anlatılıyor.

Öte yandan, 12 Aralık'a kadar sürecek festival kapsamında 'Arama Motoru', 'Patron Mutlu Son İstiyor', 'Kalandar Soğuğu' ve 'Unutursam Fısılda' filmleri de ücretsiz olarak, Boşnakça ve İngilizce alt yazılı izlenebilecek.

- Açılış öncesi basın toplantısı

Filmin yönetmen ve oyuncuları, festivalin açılışı öncesinde büyükelçilikte basın toplantısı düzenledi.

Yönetmen Açıktan, toplantıda, hayatlarının iki yılını bu hikayeyi anlatmaya verdiklerini, filmi oluştururken duygusal ve mesleki olarak ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Sinemanın çok kuvvetli bir araç olduğuna dikkati çeken Açıktan, hem Bosna Hersek'te yaşanan acıların hatırlanması hem de tekrar yaşanmaması adına bu filmi yapmanın önem taşıdığını ifade etti.

Filmde 'Salih' karakterini canlandıran Akkaş da filmin izleyicisiyle 9 ay önce buluştuğunu belirterek, 'Bu zamandan sonra, kariyerimde bir çiçek gibi duran bu film için tekrar bir araya gelmek beni çok heyecanlandırdı.' dedi.

'Mariya' karakterine hayat veren Uzerli ise filmin tüm ekip için çok duygusal olduğunu kaydederek, 'Filmi izlediğinizde hem gülüp hem ağlayacaksınız. Filmin sizin bütün duygu noktalarınıza basacak bir hikayesi var.' diye konuştu.

'Borislav' karakterini canlandıran Ozan Güven, 1999'da Saraybosna'ya ilk kez bir dizi için geldiğini ancak gerçekleşmeyen bu projeden sonra Bosnalılara karşı borcu olduğunu hissettiğini söyledi.

Hissettiği sorumluluk duygusunun, filmdeki bu hikayenin peşinden gitmesine katkı sağladığını anlatan Güven, 'Biraz olsun bununla ilgili bir şey yapabildiğim için kendimi daha iyi ve huzurlu hissediyorum.' dedi.

Bosna Hersek'in Türkiye ile güçlü bağlarının, çok eski zamanlara dayandığını vurgulayan Güven, 'Aynı nehrin sularını içen insanlar olarak yakın acılar çektik, birbirine yakın mutluluklar yaşadık. Sinemayı da bu yakınlaşmayı en çabuk dile getirmenin yolu olarak çok önemli buluyorum.' ifadelerini kullandı.

- Tarihi Başçarşı'yı gezdiler

Bu arada, festivalin açılışı için sabah saatlerinde Saraybosna'ya gelen yönetmen Açıktan ile oyuncular Güven ile Akkaş, tarihi Başçarşı'yı ziyaret ederek, 'cevapi' olarak adlandırılan Bosna Hersek'in ünlü köftesinden yedi.

'Muhteşem Yüzyıl'daki rolleri dolayısıyla dizinin gösterildiği Bosna Hersek'te de tanınan Güven ve Uzerli'ye, vatandaşlar ile medya yoğun ilgi gösterdi.

Kaynak: AA