Atık İlaçların İmhası

.

Malatya Eczacılar Odası ile İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 'Atık ilaçların imhası' ile ilgili olarak çalışma başlattı.

Malatya Eczacı Odası Başkanı Tahir Özelçi, odada düzenlediği toplantıda, atık ilaçların insan sağlığına zarar vermeden bertaraf edilmesini sağlamak için çalışma başlattıklarını ifade etti.

Özelçi, evlerdeki atık ilaçlarının toplanarak, atık ilaç bertaraf merkezlerine gönderileceğini belirterek şunları kaydetti:

'Toplum olarak ilaç kullanmayı çok seviyoruz. Fakat bunun yanı sıra sağlık okuryazarlığımız dünya standartlarının çok altında. Bu nedenle sürekli evlerimizde buzdolabımızda ya da başka yerlerde atık ilaç bulunuyor. Bu atık ilaçların imhası gerekiyor. Çünkü bu atık ilaçlar, zaman içerisinde ilaç suistimallerine neden olabiliyor. Yine zaman içerisinde hatalı kullanımlara ve de insanların sağlıklarının bozulmasına neden oluyor.

Çocuklarda ise hayati kazalara sebep olabiliyor. Bu nedenle evlerimizdeki bu atık ilaçları toplamak için İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi yetkilileri ve öğrenci arkadaşlarımızla odamızda toplayalım, topladığımız bu atık ilaçları da İzmir ve Kocaeli’ndeki atık ilaç bertaraf merkezine göndermek istiyoruz.'

Vatandaşların evlerindeki ve ellerindeki tarihi geçmiş ilaçları Malatya Eczacılar Odasına getirmesi çağrısında bulunan Özelçi, 'Atık ilaçların bizlere teslim edilmesini istiyoruz. Bunların tasnifini fakülte öğrencileri ve eczacı arkadaşlarımızla beraber yapılarak, özel kamyonlarla ilaç imha merkezlerine teslim edilerek, imhası yapılacaktır. Atık ilaçlar Malatya Eczacılar Odasında toplanacak. Atık ilaçları toplamaya başladık, cuma günü mesai saatinin bitimine kadar bu ilaçlar toplanmış olacak.' dedi.

İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çiğremiş da atık ilaçların çok ciddi boyutta hem çevresel hem de insan hayatını etkileyebilecek risklere sahip olduğunu kaydetti.

Malatya Eczacılar Odasının başlattığı atık ilaç toplama projesine Eczacılık Fakültesi olarak destek vereceklerini ifade eden Çiğremiş, 'Bu atık ilaçların çok emniyetli bir şekilde toplanıp, emniyetli bir şekilde imha edilmesi gerektiğinin halkımızda farkında olacaktır.' dedi.
Kaynak: AA