Ar-Ge Ve Tasarım Merkezleri Toplantısı

Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Ar: 'Ağustos itibarıyla Türkiye'de ArGe noktasında yeni bir dönem başladı. Özel sektörün ArGe faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik bütün mevzuat yenilendi ve sanayicimizin işlerini kolaylaştırıcı birçok uygulama devreye sokuldu'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü İlker Murat Ar, ağustos itibarıyla Türkiye'de Ar-Ge noktasında yeni bir dönemin başladığını belirterek, özel sektörün Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik bütün mevzuatın yenilendiğini ve sanayicilerin işlerini kolaylaştırıcı birçok uygulamanın devreye sokulduğunu söyledi.

Ar, Kayseri Sanayi Odasında (KAYSO) düzenlenen, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı'nda, Ar-Ge Reform Paketi olarak ifade edilen düzenlemenin 1 Mart 2016'da yasalaştığını anımsattı.

Paketin ikincil mevzuatlarının da 10-11 Ağustos'ta yayınlandığını belirten Ar, şöyle devam etti:

'Ağustos itibarıyla Türkiye'de Ar-Ge noktasında yeni bir dönem başladı. Özel sektörün Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik bütün mevzuat yenilendi ve sanayicimizin işlerini kolaylaştırıcı birçok uygulama devreye sokuldu. Tabi siyasi otoritenin bu konuda ortaya koyduğu irade gerçekten çok önemli, ancak bu mevzuatsal düzenlemelerin asıl önemi, uygulamada karşılık görmesi. İşte bu doğrultuda biz eylül başı itibariyle bütün Türkiye'de Ar-Ge Reform Paketi kapsamında en önemli düzenlemelerden biri olan Ar-Ge ve tasarım merkezlerini anlatmak üzere yola koyulduk ve bu toplantılarda 2 bin 500'ün üzerinde firmaya bu bilgilendirmeleri yaptık. Toplantılarda, bu konudaki uzmanımızla özel görüşme yapmak isteyen firmalarımıza da randevu veriyoruz ve kendi Ar-Ge ve tasarım merkezlerini kurmaları için yol haritası ortaya koymaya çalışıyoruz.'

Özel sektör tarafından kurulacak Ar-Ge merkezlerinde araştırmacı ve teknisyen statüsünde en az 15 kişinin istihdam edilmesi gerektiğini anlatan Ar, araştırmacıların en az lisans mezunu, teknisyenlerin ise meslek liselerinin tasarım, teknik, fen ve sağlık bölümlerinden mezun olmaları şartının arandığını ifade etti.

Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerinin yurt içinde gerçekleştirilmesi, Ar-Ge merkezlerinin ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş ve tek bir yerleşke veya fiziki mekan içinde yer alması gerektiğini söyleyen Ar, şunları kaydetti:

'Tasarım merkezlerinde de tasarımcı ve teknisyen statüsünde en az 10 personelin istihdam edilmesi gerekiyor. Mühendislik, mimarlık veya üniversitelerin tasarım bölümlerinden lisans mezunları ya da tasarım alanlarında yüksek lisans yapanlar tasarımcı statüsünde, meslek liselerinin tasarım, teknik, fen ve sağlık programlarından mezun olanlar ise teknisyen statüsünde çalışabilecek.'

Ar, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde vergi indirimi, sigorta prim desteği, gelir vergisi stopajı desteği, damga ve gümrük vergisi istisnası gibi avantajların olduğuna işaret ederek, indirim ve istisnalardan yararlanabilmek için Ar-Ge ve destek personelinin Ar-Ge merkezinde çalıştığının fiziki kontrolünü yapacak mekanizmaların kurulmasının zorunlu olduğunu dile getirdi.

KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitçi de 8-10 Ar-Ge merkezi olması gereken Kayseri'de sadece bir merkez bulunduğunu belirterek, 'Allah'tan bir tane var da mahcup değiliz. Çünkü devlet, hakikaten şu anda çok doğru destekler veriyor. Daha isabetli işler yapılıyor. Bunun için Kayseri Sanayi Odası olarak burada bir proje ofisi kuruyoruz. Koordinasyon içinde burada her türlü destek verilecek. Bizler de her zaman emrinizdeyiz.' dedi.

Kaynak: AA