Almanya'dan İsrail'in İleri Karakollarını Meşrulaştırma Girişimine Tepki

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Fischer: 'Bu gelişmeden büyük ölçüde endişe duyuyoruz ve İsrailli hükümet yetkililerinin bu konudaki açıklamalarını şaşkınlıkla karşıladık'.

Alman hükümeti, Batı Şeria'daki Filistin bölgelerinde kurulu bulunan İsrail'e ait ileri karakolların İsrail parlamentosu tarafından yasallaştırılması girişiminden büyük endişe duyduğunu açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sebastian Fischer, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, bu konuda 'Knesset' adı verilen İsrail parlamentosunun 5 Aralık'ta kabul ettiği ve ayrıntıların görüşülmesi amacıyla ilgili komisyona havale ettiği yasa tasarısının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, 'Bu gelişmeden büyük ölçüde endişe duyuyoruz ve İsrailli hükümet yetkililerinin bu konudaki açıklamalarını şaşkınlıkla karşıladık.' dedi.

Filistinlilere ait özel arsalar üzerinde de kurulu bulunan ileri karakolların meşru hale getirilmelerinin, İsrail hükümetinin, Ortadoğu'da iki devletli bir çözümden yana olduğu şeklindeki açıklamaların inandırıcılığını da sarsacağını ifade eden Fischer, yasa tasarısının, yapılacak müzakerelerden sonra mevcut haliyle kabul edilmemesini ümit ettiklerini söyledi.

Fischer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ve önceki İsrail hükümetlerinin de, daha önce yaptıkları açıklamalarda, ileri karakolları yasa dışı olarak gördüklerini ve boşaltılacaklarını söylediklerini hatırlattı.

Bu konuda Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada da şu sıralar 31 ileri karakolun meşru hale getirildiği ya da getirilmekte olduğu, söz konusu yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda 50'den fazla ileri karakolun ve bölgedeki yaklaşık 4 bin Yahudi konutunun meşru hale geleceği bildirildi.
Kaynak: AA