Ünlü Yönetmen Derviş Zaim Gençlere Sinema Sektörünü Anlattı

Zeytinburnu’nda düzenlenen söyleşide gençlerle buluşan ünlü senarist ve yönetmen Derviş Zaim, sinema sektörünü anlatarak, kariyer hayatından örnekler verdi.

Ünlü Yönetmen Derviş Zaim Gençlere Sinema Sektörünü Anlattı
Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi, ünlü senarist ve yönetmen Derviş Zaim’i ağırladı. Söyleşiye sinemaseverler ve genç yönetmen adayları büyük ilgi gösterirken, söyleşiden önce katılımcılara Zaim’in son filmi ’Rüya’nın gösterimi yapıldı.

Söyleşide öğrencilere hayatından örnekler vererek kariyer planlamasına dair bilgiler veren Derviş Zaim, 22 Eylül’de vizyona giren Rüya adlı filmi üzerinde merak edilen konuları gençlerle paylaştı.

Moderatörlüğünü oyuncu Mehmet Usta’nın üstlendiği söyleşide, konuklar sinema ile ilgili merak ettiği konuları Derviş Zaim’e yönelterek bilgisinden ve tecrübelerinden yararlandı.

Zeytinburnu Türk ve dünya sinemasından önemli isimleri ağırlayacak

Söyleşi sonunda keyifli bir akşam geçirdiklerini dile getiren Mehmet Usta, "Çok güzel bir akşamdı bizim için, önemli bir akşamdı. Çünkü Zeytinburnu Kültür Merkezi’nde bu sene bir ‘Gösteri Sanatları Akademisi’ açtık ve orada sinema ve yönetmenlik atölyesinin ilk özel etkinliğiydi. Biz her ay bünyemizde bu tarz söyleşiler ve film gösterimleri yapacağız. Türk Sineması’ndan ve dünya sinemasından önemli konuklarımız olacak. Ve onları burada ağırlayacağız. Onların filmlerini seyredeceğiz, onlarla ilgili çeşitli söyleşiler ve konferanslar yapmayı planlıyoruz. Bunlardan ilkini bu akşam gerçekleştirdik. Sağ olsun Derviş Zaim bizi kırmadı. Son filmini arkadaşlarla beraber izledik. Çok keyifli bir akşam oldu. Bizler için de çok güzel bir akşamdı” ifadelerini kullandı.

"Türk Sineması iki ana damarla ilerledi"

Türk sinemasının son durumunu değerlendiren ve Türk sinemasının özelliklerinden bahseden Derviş Zaim, "Türk sineması başlangıcından itibaren, klasik sinemadan esinlendi. Hollywood sinemasını kendisine örnek olarak aldı ve o modeli devam ettirdi. Hem estetik olarak, hem dağıtım da yaptı hem de üretim yaptı. İki ana damarla gitti denebilir Türk sineması. Bunun dışında sanatsal bir takım arayışlarını da devam ettirince Avrupa Sanat Sinemasından esinlenmeye başladığını söyleyebiliriz. Tüm bunlar Avrupa ya da Amerika merkezli bir sinema anlayışına alternatif olsun denk düşer" dedi.

Çekim teknikleri ve senaryo yazma kabiliyeti hakkında da yorumlarda bulunan Zaim, söyleşinin ardından salondan ayrıldı.
Kaynak: İHA