Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı Testi Sonuçları Açıklandı

OECD'nin 15 yaşındaki öğrenciler arasında yaptığı değerlendirme testinde Singapur tüm kategorilerde başı çekti Türk öğrenciler, fen, matematik ve sözel yetenek alanlarında OECD ortalamasının altında kaldı.

İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD), her üç yılda bir yaptığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Testi'nin (PISA) 2015 yılı sonuçları açıklandı.

OECD'nin internet sitesinde yer alan habere göre, PISA 2015'te 72 ülke ve bölgeden 15 yaşında 540 bin öğrenci, matematik, fen, okuma alanlarında sınamaya tabi tutuldu.

Singapur, matematik ve fen testlerinde birinci, okuma testinde ise ikinci sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı.

Fen testinde Kanada'nın Alberta Eyaleti ikinci, Britanya Kolumbiyası üçüncü sırda yer alırken, matematik testinde ikinci ve üçüncülüğü sırasıyla Hong Kong ve Kanada'nın Quebec eyaleti aldı.

Britanya Kolumbiyası okuma testinde ilk sırada yer alırken, Singapur ikinci, Alberta üçüncü oldu.

- Türk öğrenciler her üç alanda da OECD ortalamasının altında

PISA 2015'te üç alanda da OECD ortalamasının altında kalan Türk öğrenciler, matematik ve fen testlerinde 2012'ye göre cüzi ilerlemeler kaydetti.

Türk öğrenciler, sıralamada ise fen alanında 2012'de 43. sırada yer alırken, 2015'te 41. sıraya yükseldi. Öğrenciler, 2012'de 42. sırada yer aldıkları okuma-anlama değerlendirmesinde 37. sıraya yükselirken, matematikte 44. sıradan 45. sıraya geriledi.

- 'Son on yıldaki bilimsel ilerleme, okullardaki fen eğitiminde atılıma yol açmadı'

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Londra'da düzenlendiği ve PISA 2015 sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında, PISA'nın öğrencilerin temel beceri seviyesini ölçerek ülkelere temel eğitimde kalite, eşitlik ve etkinliği geliştirme konusunda rehber olmayı amaçladığını ifade etti.

Bu yılın odak konusunun fen bilgisi ve becerisi olduğunun altını çizen Gurria, temel eğitime harcanan bütçede dünya genelinde 2006'dan bu yana ortalama yüzde 20 artış görülürken, PISA'ya katılan 72 ülke ve bölgeden yalnızca on ikisinde fen alanında öğrencilerin performansının arttığını belirtti.

'Son on yılda görülen büyük bilimsel ilerlemenin okullardaki fen eğitiminde bir atılıma yol açmadığı görülüyor' diyen Gurria, 'Her ülkenin, en yüksek performans gösterenlerin bile bu alanda daha fazla iyileştirmeye ihtiyacı var. Günümüzde gençler arasında görülen yüksek işsizlik oranları, artan eşitsizlik, cinsiyetler arası ayrımın artması ve kapsayıcı bir ekonomik büyümeye olan ihtiyaç, günümüzde her çocuğun en iyi eğitimi alma imkanına sahip olmasını gerektiriyor' diye konuştu.
Kaynak: AA