Ugandalı İsyancı Komutanın UCM'de Yargılanması

Ongwen, UCM'de verdiği ifadede suçsuz olduğunu savundu.

Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) hakim önüne çıkarılan, Rabbin Direniş Ordusu üyesi Dominic Ongwen, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Uganda'da eylem yapan isyancı örgüt Rabbin Direniş Ordusunun zulmüne kurban gittiğini söyleyen Ongwen, kendisine atfedilen suçları işlemediğini savundu.

Ongwen, ifadesinde, 'Tanrı adına yemin ederim ki, Kuzey Uganda'daki savaşla alakalı suçların hiçbirini işlemedim.' dedi.

UCM, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle suçladığı Ongwen ve örgütün diğer üç komutanı için 2005 yılında arama emri çıkarmıştı.

Henüz 10 yaşındayken asker olması için kaçırılan Ongwen, Rabbin Direniş Ordusunun lideri Joseph Kony'ye en yakın isimlerden biri olarak biliniyor.

Uganda'da Rabbin Direniş Ordusu adıyla 1980'lerde erkek çocuklardan oluşan bir ordu kuran Kony de UCM tarafından 30 binden fazlası çocuk olmak üzere 60 bin kişiyi kaçırmak, 3 bine yakın kişinin ölümüne neden olmak, tecavüz, işkence ve cinsel köleliğe zorlamak gibi 33 suçlamadan aranıyor.

ABD, 2013'te Rabbin Direniş Ordusu ile mücadele edilmesi ve örgütün lideri Kony'nin yakalanması için Uganda'ya özel eğitimli 100 uzmandan oluşan bir ekip göndermişti. Örgüt militanlarının, halihazırda Orta Afrika Cumhuriyeti ile sınır bölgesindeki ormanlık alanda konuşlandığı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA