Şiddetli Kuraklık İç Bölgelerde Devam Etti

Meteorolojinin analizine göre, şiddetli kuraklığın yaşandığı ekim ayından sonra, kasımdaki yağışlar da iç bölgeler için yeterli olmadı Marmara, Karadeniz ile Ege bölgeleri, uzun yıllar ortalaması ve üzerinde yağış alırken, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin büyük kısmı ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun bir bölümü, kasım ayını 'şiddetli kurak' geçirdi.

ZAFER AKPINAR - Ülke genelinde kasım ayı yağışları, uzun yıllar ortalamalarının altında gerçekleşirken, iç bölgeler bu ayı da 'şiddetli kurak' geçirdi.

AA muhabirinin, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 'kasım ayı alansal yağış raporu'ndan derlediği bilgiye göre, kasımda ülkede yağışlar, genel olarak normalden az, geçen yılın aynı ayına göre fazla gerçekleşti.

Bu yıl kasımda uzun yıllar ortalamasının yüzde 20,9 altında, geçen yılın ise yüzde 77 üzerinde yağış oldu. Bölgelere göre yağış ortalamasına bakıldığında Marmara, uzun yıllar ortalamasının yüzde 4,9, geçen yılın kasım ayının yüzde 124,3 üzerinde yağış aldı.

- Bölgelere göre yağışlar

Karadeniz Bölgesi'nde yağışlar, normalin yüzde 11, geçen yıl kasım ayının da yüzde 69,8 üzerinde gerçekleşti. Ege Bölgesi'nde de uzun yıllar ortalamasına yakın yağış görülürken, geçen yıla göre yüzde 57,9 artış meydana geldi. Akdeniz Bölgesi'nde uzun yıllar ortalamasının yüzde 51,5 altında, geçen yılın yüzde 57,9 üzerinde artış tespit edildi. İç Anadolu Bölgesi'nde yağışlar, normalin yüzde 62,6 ve geçen senenin kasım ayının yüzde 35,8 altında gerçekleşti. Doğu Anadolu'da yağışlarda uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 47,2 azalma görülürken, geçen yılın kasım ayına göre yüzde 34,3 artış oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi de normalin yüzde 44,7 altında, geçen yılın yüzde 75,3 üzerinde yağış aldı.

- 'Şiddetli kurak' sürdü

Ülkenin tamamına yakınının 'şiddetli kurak' olarak geçirdiği ekim ayından sonra kasımda düşen, bazı yerlerde afete yol açan yağışlar iç bölgelerde yeterli olmadı.

İç Anadolu'nun Ankara ve Eskişehir dışında Samsun'a kadar uzanan kısmı, Akdeniz Bölgesi'nin Antalya'nın bir bölümü ile Burdur ve Isparta dışındaki kısmı, Doğu Anadolu'nun Iğdır, Ağrı ve Bitlis dışındaki bölümü ile Güneydoğu Anadolu'nun Diyarbakır'ın bir bölümü ile Şanlıurfa dışındaki kalan yerler, kasım ayını 'şiddetli kurak' geçirdi.

Karadeniz Bölgesi'nde iç kısımlardaki Tokat, Gümüşhane ve Bayburt da kasım ayını 'şiddetli kurak' geçiren illerden oldu.
Kaynak: AA