Şanlıurfa'nın Sulama Projeleri

DSİ Genel Müdürlüğünce Şanlıurfa'ya 20032016 arasında toplam 4 milyar 249 milyon 991 bin 318 lira tutarında yatırım yapıldı DSİ Genel Müdürü Acu:'Sulama projelerinin tamamlanmasıyla sulanabilecek alanlar genişleyecektir. Böylece tarımsal ürün artacak, bazı alanlarda yılda birden fazla ürün alınabilecektir'

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce Şanlıurfa'ya 2003-2016 arasında toplam 4 milyar 249 milyon 991 bin 318 lira yatırım yapıldığı bildirildi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, yaptığı yazılı açıklamada, Şanlıurfa'ya yapılan yatırımların artarak devam ettiğini belirtti. Acu, 2003-2015 arasında 4 milyar 229 milyon 849 bin 179 lira yatırım yapıldığını, 2016 ile bu rakamın 4 milyar 249 milyon 991 bin 318 liraya ulaştığını aktardı.

Acu, Şanlıurfa için çok önemli olan sulama projelerinde 2003'ten bugüne kadar 41 sulama tesisinin tamamlandığını ve tamamlanan tesislerle toplamda 1 milyon 409 bin 70 dekar alanın sulamaya açıldığının altını çizdi. Böylece çiftçilere yılda 601 milyon lira zirai gelir artışı sağlandığını ifade eden Acu, 2019 sonuna kadar 28 sulama tesisinin tamamlanacağını, toplamda 1 milyon 689 bin 300 dekar alanın sulamaya açılacağını, bu alanlardan yılda 667 milyon 557 bin lira zirai gelir artışı sağlanacağını kaydetti.

Acu, 'Projelerin tamamlanması ile ülke ekonomisine yıllık 744 milyon lira katkı sağlanacak ve yaklaşık 369 bin kişiye istihdam alanı sağlanacak.' bilgisini vererek, şöyle devam etti:

'Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi, büyük bir tarım potansiyeline sahiptir. Bölgenin geniş toprakları, makineli tarıma elverişlidir. Ancak tarımda karşılaşılan en önemli sorun, su yetersizliğidir. Sulama projelerinin tamamlanmasıyla sulanabilecek alanlar genişleyecektir. Böylece tarımsal ürün artacak, bazı alanlarda yılda birden fazla ürün alınabilecektir.'

- 'Kırdan kente göç asgariye inecek'

Acu, insan odaklı bir kalkınma projesi olan sulama projeleriyle bölge halkının daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşmasını ve diğer bölgelerle arasındaki gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini de aktardı.

Projelerin, istihdam yaratarak, gelir düzeyini yükselterek, kentsel ve kırsal merkezlerin hizmet kapasitelerini geliştirerek bölge halkının yaşamını şimdiden olumlu yönde etkilemeye başladığını ifade eden Acu, şu değerlendirmeyi yaptı:

'Sulama projeleri, Şanlıurfa ve civar bölgedeki vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bu bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkanlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlayacaktır. Diğer taraftan bölgedeki gelir düzeyinin artması ile birlikte bölgede kırdan kente göçü asgariye indirecektir. Özellikle GAP Bölgesindeki Sulama projeleri tamamlandığında, şimdiye kadar Türkiye'de devlet eliyle gerçekleştirilen sulamaya açılan alana eşit bir alan daha sulu tarıma açılacaktır. Buna bağlı olarak ürün miktarı ve deseninde önemli değişiklikler olacağı hesaplanmıştır. Buğdayda yüzde 90, arpada yüzde 43, pamukta yüzde 600, domateste yüzde 700, mercimekte yüzde 250 ve sebze de ise yüzde 167 oranında artış olacaktır.'

Kaynak: AA