Paris Ve Brüksel'deki Saldırılar

İngiliz mahkemesi, Paris ve Brüksel’deki terör saldırılarının şüphelilerinden Muhamed Abrini’ye 3 bin sterlin verdiği belirlenen 2 kişiyi suçlu buldu.

İngiliz mahkemesi, Paris ve Brüksel’deki terör saldırılarının şüphelilerinden Muhamed Abrini’ye 3 bin sterlin verdiği belirlenen 2 kişinin suçlu olduğuna hükmetti.

Mahkeme, geçen yıl Paris’te ve 22 Mart’ta Brüksel’de gerçekleştirilen terör saldırılarının şüphelilerinden Abrini ile saldırılardan önce Birmingham kentinde buluştuğu belirlenen Belçika vatandaşı Zakaria Boufassil’i (26) ve İngiltere vatandaşı Muhammed Ali Ahmed'i (27) 'terör eylemine hazırlığa katılmak'tan suçlu buldu.

Boufassil ve Ahmed'in buluşmada Abrini’ye 3 bin sterlin verdiği tespit edildi.

Savcılık, paranın İngiltere’den ayrılarak DEAŞ’a katılmak üzere Suriye’ye giden üçüncü bir kişinin banka hesabından çekildiğini belirledi. Ahmed'in parayı bir ATM'den yedek bir banka kartı kullanarak çektiği tespit edildi.

Boufassil, Ahmed ve Abrini arasında tespit edilen telefon görüşmeleri de davada delil teşkil etti.

Muhammed Abrini’nin 2015 Temmuz ayında Suriye’den Türkiye yoluyla İngiltere’ye geldiği, Birmingham ve Manchester kentlerinde bir hafta kaldığı belirlenmişti.

Abrini'nin 22 Mart'ta Brüksel Havalimanı saldırısının ardından kaçan 'şapkalı şüpheli' olduğu tespit edilmişti. Abrini 9 Nisan’da Brüksel’in Anderlecht bölgesinde yakalanmıştı.

Mahkemenin, suçlu bulunan Boufassil ve Ahmed'e verilecek cezayı 12 Aralık'ta açıklayacağı bildirildi. Her iki zanlı da İngiliz iç istihbarat servisi MI5 ile polisin ortak operasyonuyla nisan ayında yakalanmıştı.

Brüksel'de bir metro istasyonu ve havalimanında 22 Mart'ta düzenlenen saldırılarda 32 kişi ölmüş, 270 kişi yaralanmıştı.13 Kasım 2015'teki Paris saldırılarında da 130 kişi yaşamını yitirmişti. İki başkentteki saldırıların sorumluluğunu terör örgütü DEAŞ üstlenmişti.
Kaynak: AA