Kanada'da Müslümanlardan Hükümete 'İslamofobiyle Mücadele' Çağrısı

Ülkede faaliyet gösteren Müslüman örgütlerin temsilcileri, ortak basın toplantısında, İslamofobi, sistemik ırkçılık ve dini ayrımcılığın her boyutuyla mücadele konusunda federal hükümete çağrı yaptı Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi İcra Direktörü Gardee: 'Topluluk temsilcileri olarak, nefret suçlarının ve nefret olaylarının artmasından, toplumlarımız ve özellikle çocuklarımızın daha iyi olması konusunda derin endişe duyuyoruz'.

Kanada'nın önde gelen Müslüman örgütlerinin temsilcileri, federal hükümete İslamofobi, sistemik ırkçılık ve dini ayrımcılığın her boyutuna karşı somut adımlar atma çağrısında bulundu.

Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi (NCCM) önderliğinde bir araya gelen Kanada İmamlar Konseyi, Kanada Müslüman Kadınlar Konseyi, Kanada İslam Bakım Merkezi, Kanada İslami Sosyal Hizmetler Derneği yöneticileri, başkent Ottawa'daki Ulusal Basın Galerisi'nde bir basın toplantısı düzenledi.

NCCM İcra Direktörü İhsaan Gardee, basın toplantısında, Kanada'da Müslüman karşıtı ayrımcılığa ve nefrete dair artan endişelerin bulunduğunu ve federal hükümetin liderliğinin kendilerine etkili bir biçimde hitap etmesi gerektiğini söyledi.

Gardee, 'Topluluk temsilcileri olarak, nefret suçlarının ve nefret olaylarının artmasından, toplumlarımız ve özellikle çocuklarımızın daha iyi olması konusunda derin endişe duyuyoruz.' dedi.

Kanada'da nefret suçu olayları ile Müslümanları etkileyen insan hakları ihlallerinin sayısının hızla arttığını aktaran Gardee, 'Environics Institute' tarafından yapılan son araştırmaya göre, ülkede yaşayan Müslümanların yüzde 35'inin son yıllarda ayrımcılık ve haksız muameleye maruz kaldığını dile getirdi.

- 'Acı bir gerçek'

Kanada İmamlar Konseyi temsilcisi İskender Haşimi de inanç liderleri olarak topluluğun üyeleriyle günlük etkileşim kurduklarını bildirdi.

İslam'a ve Müslümanlara karşı ifade edilen nefretin, toplum üyelerinin üzerindeki etkisinin farkında olduklarını anlatan Haşimi, 'Gerçek şu ki çocuklarımızın inançları yüzünden sınıf arkadaşları ve hatta bazen öğretmenleri tarafından okulda alay konusu edildiğine, zorbalığa uğradığına, kadınların inançlarına göre giyinmekten korktuğuna, vasıflı erkeklerin istihdam olanaklarının sadece isimlerinden dolayı reddedildiğine dair raporlar alıyoruz. İslamofobinin Kanada'da giderek büyüdüğü ne yazık ki acı bir gerçek.' diye konuştu.

- 'Müslüman kadınların kıyafeti istihdam engeli'

Kanada Müslüman Kadınlar Konseyinden Farhat Rehman, iş yerinde ayrımcılık ve özellikle dini kıyafetin, Müslüman kadınlar için istihdamın önündeki en büyük engellerden biri olduğunu vurguladı.

Daha da kötüye giden bu eğilime karşı acilen iyileştirici önlem alınması gerektiğini kaydeden Rehman, 'Müslüman cemaatlerimizin bu konudaki girişimlerinin parlamenterlerimiz tarafından cevaplanmasına çağırıyoruz. Toplumumuzu da eylem planlarını gerçekleştirmede lider olmaya ve bu çabalara katılmaya davet ediyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Kanada İslam Bakım Merkezi Direktörü Omar Mahfoudhi, İslamofobinin yükselişinin önlenmesi için her kademeden yönetici, öğretmen ve politika üretenlere görev düştüğüne dikkati çekti.

Kanada İslami Sosyal Hizmetler Derneği temsilcisi Aisha Sherazi ise sosyal desteğe muhtaç birçok genç bulunduğunu aktararak, 'Uygun destek yokluğunda birçok gencin yaşadığı acıyı içselleştireceğinden ve daha sonraki kızgınlığın sağlıksız şekilde baş gösterebileceğinden endişe ediyoruz. Yeterli aile, okul ve toplum desteği olmayan kişiler olumsuz davranışlarda bulunabilir.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA