İş Gücü Maliyeti Endeksi

Saatlik iş gücü maliyeti endeksi, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,7 arttı.

Saatlik iş gücü maliyeti endeksi, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,7 yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 Temmuz-Eylül dönemine ilişkin 'İşgücü Maliyeti Endeksi'ni açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik iş gücü maliyeti endeksi, yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,7 artış gösterdi. Endeks, sanayi sektöründe yüzde 3,1, inşaat sektöründe yüzde 3,6 ve hizmet sektöründe yüzde 4,1 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik iş gücü maliyet endeksinde en yüksek artış yüzde 15,7 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe görüldü.

- Saatlik kazanç endeksi

Ücretli çalışana yapılan düzenli ve düzensiz ödemelerdeki saatlik değişimin göstergesi olan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi, yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,2 yükseldi. Endeks değerlerindeki artış oranları sanayi sektöründe yüzde 2,2, inşaat sektöründe yüzde 3,9 ve hizmet sektöründe yüzde 3,8 olarak gerçekleşti.

Söz konusu endekste en yüksek artış, yüzde 14,2 ile bilgi ve iletişim sektöründe kaydedildi.

- Saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksi

İşverenin yaptığı sosyal güvenlik, ihbar ve kıdem tazminatı ödemelerindeki saat başı değişimin göstergesi olan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksi, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 5,3 arttı. Endeks değerleri, sanayi sektöründe yüzde 7,5, inşaat sektöründe yüzde 5,6, hizmet sektöründe ise yüzde 3,8 yükseldi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksinde bir önceki çeyreğe göre en büyük değişim yüzde 28,2 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe gerçekleşti.

Kaynak: AA