Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Buchwalter Onuruna Davet

Başkonsolos Buchwalter: 'Türk müziğini severim. Çok çeşitli zevklerim vardır. Bu yüzden efsanevi sanatçı Zeki Müren'e bir atıfla bitirmek istiyorum. Türkler ve Avrupalılar birbirimize şunu söylemeliyiz: Gitme, sana muhtacım'

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter'ın göreve başlaması onuruna bir davet verildi.

Resepsiyon, Buchwalter, eşi Sülün Aykurt Buchwalter ile Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries ve eşi Helene Fries'in katılımıyla Fransız Sarayı'nda gerçekleştirdi.

Charles Fries, konuşmasında, Türkiye'yi çok iyi tanıdığını belirttiği Buchwalter'a şöyle hitap etti:

'İstanbul'da tıpkı sudaki balık gibi olacaksın. Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için tüm niteliklere haizsin. Kolay olmasa da Türkiye'nin çok önemli bir dönemine denk geliyorsun. Son 1 yıldır güvenlik anlamında durum biraz daha zorlaştı. Darbe girişiminden sonra siyasi iklimin neden olduğu ortam ortaya çıktı. Suriye ve Irak'taki krizin yansımaları var. Türkiye ile AB ve genel anlamda da Batı ile Türkiye arasındaki tansiyon... Bir diplomat için büyük bir meydan okuma, ama biliyorum ki meydan okumaları seviyorsun. Çok tutkulu bir şekilde Türkiye'yi seviyorsun ve iki ülke arasındaki projeleri enerjinle daha da ileriye taşımak istiyorsun. Son derece potansiyelleri bulunan ve tarihe dayanan bu ilişkileri çok daha ileriye götürmeye kararlısın. Eminim Fransız topluluğunu dikkatlice dinlemeye hazır bir başkonsolos olacaksın. Başarından hiç şüphe duymuyorum. Başarılar ve mutluluklar diliyorum.'

Bertrand Buchwalter de Fransızca ve Türkçe yaptığı konuşmasında, İstanbul'da bir kez daha ve ailece bulunmanın kendisi için onur ve kıvanç olduğunu söyledi.

Türkiye'de biraz büyüdüğünü, daha önce çalıştığını ve evlendiğini anlatan Buchwalter, 'Bu fevkalade ve enerji dolu şehirde yaşamak bana da güç veriyor, ülkelerimiz ve insanlarımız arasındaki dostluğu büyütmek için.' dedi.

Buchwalter, siyasetçiler, medya mensupları, sanatçılar ve girişimcilerle çalışmaktan mutlu olacağını dile getirerek, 'Özgürlüğünüz, yetenekleriniz ve mücadeleleriniz, Türkiye için bir kazanımdır. İyi ki varsınız. Şunu da söyleyeyim. Türk müziğini severim. Çok çeşitli zevklerim vardır. Bu yüzden efsanevi sanatçı Zeki Müren'e bir atıfla bitirmek istiyorum. Türkler ve Avrupalılar birbirimize şunu söylemeliyiz: Gitme, sana muhtacım. Yaşasın vazgeçilmez Türkiye-Fransa dostluğu.' diye konuştu.

Davete, yabancı misyon şeflerinin yanı sıra aralarında HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası, emekli büyükelçi Özdem Sanberk, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, işadamı Cem Hakko, Anadolu Ajansı İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan ve gazeteci Murat Yetkin'in bulunduğu iş, sanat, siyaset ve medya dünyasından çok sayıda isim katıldı.
Kaynak: AA