Ege'nin Tarım Ürünleri İhracatı Yüz Güldürdü

Ege bölgesinin önemli ihraç kalemleri arasındaki tarım ürünleri, bu yılın 11 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak, 4 milyar 23 milyon dolara ulaştı.

Ege Bölgesi'nin tarım ürünleri ihracatı, bu yılın 11 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10 artarak 4 milyar 23 milyon dolara yükseldi.

Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) yapılan açıklamaya göre, bu yıl kayda alınan rakamlarda gıda ürünlerinin ihracattaki payı Ege bölgesinde yüzde 40, Türkiye genelinde ise yüzde 14 seviyesine çıktı.

Yılın 11 ayında yaklaşık 10 milyar dolar ihracat kaydeden EİB, bunun 4 milyar 23 milyon dolarını gıda ve tarım ürünlerinden sağladı. Söz konusu dönemde en çok ihracatı, 918 milyon 184 bin dolarla Ege Tütün İhracatçıları Birliği yaptı. Bu birliği, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 734 milyon 118 bin dolarlık ihracat geliriyle izledi.

- Yaş meyve sebze ihracatını Rusya da durduramadı

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, en büyük ihracat pazarlarından Rusya ile yaşanan krize rağmen 2016 yılında yüzde 21’lik ihracat artış hızı yakaladı ve Türkiye’ye 634 milyon 717 bin dolarlık döviz girdisi sağladı.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, EİB çatısı altındaki 7 tarım birliği arasında ihracatını en fazla artıran birlik oldu. Yüzde 33’lük ihracat artış hızı yakalayan birlik, ihracat rakamını da 259 milyon dolardan 344 milyon dolara yükseltti.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliğinin ihracatı ise son 4 ayda toparlanarak 104 milyon 586 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

- 'Küresel ekonomik daralmadan en az etkilenen sektör gıda'

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, gıdanın küresel ekonomik daralmadan en az etkilenen sektörlerin başında geldiğini, ihracat rakamlarının da bunu teyit ettiğini belirtti.

Kasım ayında Ege Bölgesi’nden Rusya’ya satsuma mandalina ihracatında yüzde 900’lük artış yaşandığını bildiren Seyyar, 'Yaş meyve sebze ihracatı yüzümüzü güldürdü, 50 ülkeye yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdik. Yaş meyve sebze mamullerinde de düzenli bir büyüme karşımıza çıkıyor. Bu rakamlar, yaş meyve sebze ve mamulleri sektörüne göz bebeği gibi bakılması gerektiğini ortaya koyuyor.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA