Bolu'da, 'Askeri Birliğin Nöbet Listesini Sızdırma' Davası

Tez çalışmaları kapsamında Tunceli'de bulunan bir askeri birliğin 'nöbet listesini temin ettiği' iddiasıyla yargılanan yüksek lisans öğrencisi ile tez danışmanı beraat etti.

Bolu'da, Tunceli'nin Pülümür ilçesinde bulunan bir askeri birliğin nöbet listesini temin etmek iddiasıyla yargılanan bir akademisyen ile yüksek lisans öğrencisi beraat etti.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) yüksek lisans yapan Özge Sarıalioğlu hakkında, 'Askerliğini bitirmiş erlerin gündelik hayatındaki değişiklikler' konulu tez çalışmasında, 'Yetkili makamlarca kanun veya düzenleyici işlemlerin verdiği yetkiye dayanarak, açıklanması yasaklanan ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgilerin temin ettiği' iddiası ile açılan davanın görülmesine devam edildi.

Bolu Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 'Açıklanması yasaklanan gizli belgeleri temin etme' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Sarıalioğlu ve tez danışmanı Prof. Dr. Barış Bora Kılıçbay ile avukatları katıldı.

İfadesinde, 'Askerliğini bitirmiş erlerin gündelik hayatındaki değişiklikler' konulu tez çalışması kapsamında 40 kişi ile mülakat yaptığını belirten Sarıalioğlu, bunlardan 15'i ile yüz yüze görüştüğünü, diğerleri ile farklı yöntemlerle mülakat yaptığını belirtti.

Sarıalioğlu, görüştüğü kişilerden birisinin taşınabilir bellek içinde kendisine birtakım evraklar verdiğini de sözlerine ekleyerek, bu evrakları kendisine veren kişiyi hatırlamadığını kaydetti.

Kendisinin de bu evrakları detaylıca inceleme fırsatı bulmadan tez dosyasına koyarak danışmanına verdiğini ifade eden Sarıalioğlu, belgelerin gizli ve temini yasak olan evrak olduğunu bilmediğini, bu nedenle beraatini talep ettiğini söyledi.

Sanıkların avukatı Özaydın Çetin, müvekkilinin akademik çalışmaya katkı vermesi amacıyla bu gizli belgeleri bilmeden temin ettiğini vurguladı.

Müvekkilinin bu belgelerin temininin suç olduğunu bilmediğini savunan Çetin, sanıkların beraatlarını istedi.

Mahkeme heyeti, 'yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması, suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması, suç açısından failin kast veya taksirinin bulunmaması, suçun sanık tarafından işlenmesine rağmen olayda bir hukuka uygunluk nedeninin bulunması' halleri nedeniyle sanıkların beraatine karar verdi.
Kaynak: AA