Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplandı (2)

Türkİş Genel Eğitim Sekreteri Irgat: 'Sosyal devlet anlayışı toplumdaki zayıf kesimlerin korunmasını amaçlamaktadır ancak uygulamaya baktığımızda, daha çok iş yeri ve işverenlerin korunduğunu yaşayarak görüyoruz' TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Demir: 'İçinde bulunduğumuz koşullar ortadayken, 2017'de asgari ücrette her şey normalmiş gibi bir artış öngörülmesi dengesizliğe yol açacak. Bu da hepimizi etkileyecek'

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, 'Sosyal devlet anlayışı toplumdaki zayıf kesimlerin korunmasını amaçlamaktadır ancak uygulamaya baktığımızda, daha çok iş yeri ve işverenlerin korunduğunu yaşayarak görüyoruz.' görüşünü savundu.

Irgat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Salonu'nda düzenlenen Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısında, asgari ücret rakamının toplumun büyük kesimini ilgilendirdiğini, bu nedenle de ekonomik ve sosyal alandaki etkilerinin büyük olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının temmuz ayı istatistiklerine göre, Türkiye'de kayıtlı yaklaşık 13 milyon işçi bulunduğunu aktaran Irgat, bunlardan yalnızca 1,5 milyonunun sendikalı olduğuna ve bu 1,5 milyon kişinin de sadece yüzde 70'inin toplu iş sözleşmelerinden yararlandığına dikkati çekti.

Söz konusu tablo nedeniyle çalışanların çok büyük kesiminin yeni asgari ücret rakamını umutla beklediğini dile getiren Irgat, şöyle konuştu:

'Artık devlet üretmiyor, devlet yatırım yapmıyor. Dolayısıyla devletin istihdam sağlamadaki payı azalıyor. İstihdam özel sektör eliyle sağlanıyor. Bugüne kadar hükümetin, çalışanlardan ziyade iş yerini korumak ve işverenleri desteklemekten yana tavır aldıklarını yaşayarak görüyoruz ancak şunu ifade etmeliyim ki belirlenen asgari ücretin çalışanların onurla yaşayacağı bir yaşam seviyesinde olması gerekiyor çünkü çalışanlar ürettiği kadar da tüketiyor. Bunun yanında hem tükettikleri hem de ücretleri üzerinden vergi de veriyor.'

'Asgari ücret rakamında geçen yıl yapılan artış nedeniyle bu yıl artış yapılmaması gerektiği' yönündeki söylemleri eleştiren Irgat, 'Sosyal devlet anlayışı toplumdaki zayıf kesimlerin korunmasını amaçlamaktadır ancak uygulamaya baktığımızda, daha çok iş yeri ve işverenlerin korunduğunu yaşayarak görüyoruz.' dedi.

Ekonomideki son gelişmelerin, çalışanların alım gücünü düşürdüğüne işaret eden Irgat, yılbaşında 447 dolara denk gelen asgari ücret tutarının bugünlerde 368 dolara kadar düştüğünü kaydetti.

Irgat, asgari ücretteki artışta, hükümetin tutumunun belirleyici olacağını vurgulayarak, hükümetten, geçen yıl asgari ücreti artırmak yönündeki tavrını bu yıl da devam ettirmesini istedi.

Bu yıl asgari ücret rakamının, vergi oranlarındaki artıştan etkilenmemesi için yapılan düzenlemenin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Irgat, bu yıl da benzer uygulamanın hayata geçirilmesi talebini dile getirdi.

- TİSK gençler için farklı asgari ücret önerdi

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir de bu yıl asgari ücret görüşmelerini dünyada yaşanan ve Türkiye'yi de olumsuz etkileyen bir ortamda gerçekleştirdiklerine dikkati çekti.

Dünyaya entegre bir ülke olan Türkiye'nin, küresel gelişmelerden etkilendiğini belirten Demir, Türkiye'nin ancak yatırım yaparak, istihdam yaratarak ve ürettiğinin daha azını tüketip çoğunu ihraç ederek ayakta durabileceğini ve sürdürülebilir bir ekonomiyi yakalayabileceğini vurguladı.

İşverenler olarak çalışanlarının mutlu olmasını ve daha fazla gelir elde etmesini istediklerini dile getiren Demir, her kesimin birbirine sarılmasıyla yaşanan kriz ortamının üstesinden gelinebileceğinin altını çizdi.

Asgari ücrette geçen yıl yapılan artışın, istihdamı ve ihracatı olumsuz etkilediğini savunan Demir, şöyle konuştu:

'İçinde bulunduğumuz koşullar ortadayken, 2017'de asgari ücrette her şey normalmiş gibi bir artış öngörülmesi dengesizliğe yol açacak. Bu da hepimizi etkileyecek. Çalışanlarımızın herhangi birinin işini kaybetmemesi gerekiyor, ilave istihdam gerekiyor. Bu noktada bu asgari ücret tespitinde biz geçen yıl yüksek orandaki artışın iki yılda ancak tolere edilebileceğini vurgulamıştık, aynı şeyi tekrar ediyoruz. Bu gerçekten hepimiz için önemli. 6,5 milyon asgari ücretli varken, 3 milyon civarından da dışarıda iş bekleyen insanımız var. Özellikle bunlar arasında yüzde 20 civarındaki genç işsizlerimizin evde oturmasını biz istemiyoruz. Genç işsizlerimizin de işe ulaşması noktasında pozitif ayrımcılık yapılıp, onlara farklı asgari ücret uygulanmasını öneriyoruz.'

Konuşmaların ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına, basına kapalı devam edildi.

(Bitti)
Kaynak: AA