Antalya'dan Türk Lirasına Destek Kampanyası

Antalya Valisi Karaloğlu: 'Milli paralar ülkelerin gücüdür. Milli paramız ne kadar güçlü olursa ülkemiz de o kadar güçlü olur. Eğer ekonomik oyun oynamak isteyenler varsa bu oyunu ancak yine millet bozar' ATSO Başkanı Çetin: 'Sezon başı Kemer'e gittim gördüm, yıllık 100 bin dolar, 100 bin avro kiralar. Türkiye'de yaşıyoruz niye dolar ve avro ile kira sözleşmesi imzalıyoruz?' AESOB Başkanı Dere: 'Esnaf arkadaşlarıma çağrım, yatırımlarını Türk lirası üzerinden yapsınlar. Anlaşmalarını Türk lirası üzerinden yapsınlar. İş yeri sahiplerine de sesleniyorum. Bundan sonra kiralamaları döviz üzerinden değil, Türk lirası üzerinden yapsınlar'

HÜSEYİN KANBER - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Antalya Valisi Münir Karaloğlu, milli paraların ülkelerin gücü olduğunu vurgulayarak, 'Milli paramız ne kadar güçlü olursa ülkemiz de o kadar güçlü olur. Eğer ekonomik oyun oynamak isteyenler varsa bu oyunu ancak yine millet bozar.' dedi.

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine Türk lirasının değerlenmesi için başlatılan döviz bozdurma kampanyasına destek olmak amacıyla üyelerine, Türk lirasını değerlendirme çabalarına destek çağrısı yaptı.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da AESOB Başkanı Adlıhan Dere ile döviz bozduran vatandaşlara yönelik kampanyalar düzenleyen esnafı ziyaret ederek, teşekkür etti.

Karaloğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 15 Temmuz'dan bu yana önce askeri darbe girişimi, ardından da ekonomi üzerinden bunalım yaratılmaya çalışıldığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk lirası ile ilgili çağrısını hatırlatan Karaloğlu, 'Biz de aynı çağrıyı tekrarlıyoruz. Herkes cebindeki, cüzdanındaki, yastık altındaki dövizini Türk lirasına çevirsin. Milli paramız ne kadar güçlü olursa ülkemiz de o kadar güçlü olur. Eğer ekonomik oyun oynamak isteyenler varsa bu oyunu ancak yine millet bozar. Milletin birlik ve beraberliği bozar. Eğer hep beraber sayın Cumhurbaşkanı'mızın çağrısına yöneten, yönetilen, esnafı, köylüsü, vatandaşı herkes uyarsa hep beraber bu oyunu da bozarız.' dedi.

- ATSO Başkanı Çetin

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ise dövizde son bir ay içinde yüzde 4'e yakın, son bir yılda da yüzde 24 civarında yükselme görüldüğünü, yükselme trendinin de devam edecek gibi göründüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısını önemsediklerini, dövize ihtiyacı olmayanların dövizini satmasını beklediklerini kaydeden Çetin, 'Fakat piyasaya baktığımızda özel sektör çok borçlu, 210 milyar dolar civarında borcu var. Borcu olan özel sektöre 'dövizini sat' diyemeyiz, fakat ihtiyacı olmayanlar dövizini satsın diyoruz.' diye konuştu.

TL'nin değerlenmesini sağlayacak tedbirlerin de alınması gerektiğini kaydeden Çetin, 'TL'nin değerlenmesini sağlamadan dövizi satarsak bu sefer eldeki parayı değerlendirecek enstrüman kalmıyor. Altına yönlendirelim ama bu sefer birikim yastık altına gidiyor. Bunların reel piyasada bulunması lazım ki ekonomiye faydası olsun.' değerlendirmesinde bulundu.

Antalya'nın özellikle turistik bölgelerde dükkan kiralarının dolar ve avro üzerinden olduğuna işaret eden Çetin, Türkiye'de yaşayan birinin kesinlikle döviz üzerinde kira sözleşmesi yapmaması gerektiğini bildirdi. Çetin, 'Sezon başı Kemer'e gittim gördüm. Yıllık 100 bin dolar, 100 bin avro kiralar. Türkiye'de yaşıyoruz niye dolar ve avro ile kira sözleşmesi imzalıyoruz? Yok böyle bir şey. Zaten bizim ÜFE, TÜFE artışlarımız var, herkes TL ile yapsın kira sözleşmesini.' dedi.

Ekonomi yönetiminden farklı farklı açıklamalar geldiğini de ifade eden Çetin, 'Mehmet Şimşek doğru açıklamalar yapıyor, iş alemi olarak ona dikkat etmemiz gerekiyor.' diye konuştu.

- 'Ekonomik darbe uygulanmaya çalışılıyor'

AESOB Başkanı Adlıhan Dere de yıllardır Türkiye üzerinde oynanan hain bir plan olduğunu söyledi. Bu planın hayata geçirilmeye çalışıldığını ancak başarılı olamayacaklarını kaydeden Dere, 'Şimdi de ekonomik darbe uygulamaya çalışıyorlar. Biz de sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatı üzerine Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği olarak bir kampanya başlattık. İlk olarak şahsım elimde bulunan dolarları bozdurarak Antalya'daki 75 bin esnafıma çağrıda bulundum. 'Dövizinizi bozdurun, Türk lirasına yatırım yapın diye' Bu çağrımıza da esnafımız uydu.' dedi.

Kampanyanın çığ gibi büyüdüğünü, bugün de bir berber esnafının dövizinizi bozduran herkesi bedava tıraş ettiğini anlatan Dere, 'Esnaf arkadaşlarıma çağrım, yatırımlarını Türk lirası üzerinden yapsınlar. Anlaşmalarını Türk lirası üzerinden yapsınlar. İş yeri sahiplerine de sesleniyorum. Bundan sonra kiralamaları döviz üzerinden değil, Türk lirası üzerinden yapsınlar. Cumhurbaşkanı'mızın çağrısına Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Birliği olarak da uyuyor ve destekliyoruz. Bu kampanyaların tüm il genelinde uygulanması için gereken çabayı göstereceğiz.' diye konuştu.

Antalya'da berber, kahveci, kırtasiyeci, sarraf ve taksici esnafının kampanyayı destekleyen uygulamalar başlattığına değinen Dere, ülkesini ve bayrağını seven herkesin bu kampanyaya destek olması gerektiğini kaydetti.

- Tıraşlar bedava

Bu arada Antalya'da berberlik yapan Mustafa Bayramlı da döviz bozduran herkesi ücretsiz tıraş ettiklerini kaydetti. 16 yıldır berberlik yaptığına değinen Bayram, 'Ülkemizin içinde bulunduğu durumdan dolayı dolar karşısında eriyen Türk lirasına destek olmak amacıyla sayın Cumhurbaşkanı'mızın yapmış olduğu çağrıya uyarak biz de bir kampanya düzenledik. Diğer esnafımıza da örnek olmasını istiyorum.' dedi.

Çay ocağı işletmecisi Hasan Çelik da iş yerine, üzerinde 'Türkiye'm için dolarını bozdurana çay bedava' yazılı afiş astı. Dolar, Türk lirası karşısında istenilen seviyeye düşünceye kadar ücretsiz çay uygulamasına devam edeceğini vurgulayan Çelik, ülke için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA