Annan'dan Myanmar Çağrısı

BM eski Genel Sekreteri Annan, Myanmar'da sivillerin haklarına saygı duyulması çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) eski Genel Sekreteri ve Rohingyalar Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan, Myanmar ordusunu sivil haklarına saygı duymaları konusunda uyardı.

Myanmar'a Rohingyalara (Arakanlı Müslüman) karşı işlenen insan hakları ihlallerini araştırmak üzere gelen Annan, düzenlediği basın toplantısında, Arakanlılara yönelik artan şiddet olayları ve etnik temizlik konusunda, orduya sivil toplumun haklarına saygı duyma çağrısında bulundu.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi olmak üzere, 29 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş, operasyon başlatılmıştı.

Rohingya dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana eyalette 400 Arakanlı Müslümanın öldüğünü belirtirken, Myanmar hükümeti ölü sayısının 86 olduğunu savunuyor.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu BM tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) oluşturuyor.

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan şiddet olaylarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, binlerce Rohingya bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Rohingyalar, önceki Myanmar hükümeti tarafından Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde 'Bengalli' olarak adlandırılıyordu. Hala 135 ayrı etnik grubun resmi olarak tanındığı ülkede, radikal milliyetçi Budistler, Rohingyaların resmi olarak tanınmasına karşı çıkıyor.

Kaynak: AA