'AB İle Teolojik Uyum Sorunu Var'

Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Olgun: 'AB ile Türkiye arasında tarihsel ölçekten günümüze kadar gelen bir teolojik uyum sorunu var'

Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye kararına ilişkin, 'AB ile Türkiye arasında tarihsel ölçekten günümüze kadar gelen bir teolojik uyum sorunu var.' dedi.

Dinler tarihi uzmanı olan Olgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AP'nin Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak askıya alınması çağrısı yapan tavsiye niteliğindeki karar tasarısını kabul etmesine tepki gösterdi.Türkiye'nin AB ile olan sürecinin neredeyse 50 yılı aştığını anımsatan Olgun, Türkiye ile AB arasında 'teolojik uyum sorunu' bulunduğunu ileri sürdü.

Türkiye'nin birçok Avrupa ülkesinden daha ileri seviyede olduğunu savunan Olgun, 'AB ile Türkiye arasında tarihsel ölçekten günümüze kadar gelen bir teolojik uyum sorunu var.' dedi.

Olgun, demir perde blokundan ayrılan bazı ülkelerin kısa zamanda AB çatısı altına alındığını anımsatarak, söz konusu ülkelerden daha güçlü bir altyapıya, gayri safi milli hasılaya sahip olmasına rağmen Türkiye'nin hala AB kapısında bekletildiğini kaydetti.

Ekonomik ve siyasi sorunlar bir yana yaşanan sıkıntının teolojik kökenli bir sorun olduğunu savunan Olgun, 'Türkiye, Osmanlı bakiyesi olarak AB’nin kalbine, Viyana'ya kadar ulaşmış, tarihsel kökler olarak Avrupa zihninde bir Müslüman korkusu oluşturmuş bir medeniyetin bakiyesi olarak varlığını sürdürmektedir.' ifadelerini kullandı.

-'Türkiye birçok hususu halletmiştir'

Olgun, AB üyelik sürecinde Türkiye'nin birçok alanda reform gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, artık Türkiye'nin AB'den alacak fazla bir şeyinin kalmadığını söyledi.

AB sürecinde Türkiye'nin birçok hususu hallettiğine işaret eden Olgun, şunları kaydetti:

'Örneğin vesayetle olan ilişkisini düzeltmiştir. Kurumsal yapılar önemli ölçüde standartlaşmıştır. Ekonomik, sosyal, kültürel pek çok alanda gerçekten AB standardını, müktesebatını kendisi de kopyalamış, almış yürürlüğe koymuştur. Bu açıdan bakıldığında AB esasen Türkiye açısından misyonunu tamamladığını bile söyleyebiliriz.'
Kaynak: AA