'15 Temmuz Darbe Girişimi' Konferansı

Muş Alparslan Üniversitesi'nde (MŞÜ), 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili konferans düzenlendi.

MŞÜ Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı çatısı altında faaliyet gösteren Anemon öğrenci topluluğu tarafından organize edilen '15 Temmuz Darbe Girişiminin Sosyolojik Analizi' adlı konferansa Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Yelken konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans salonundaki etkinlik, darbe girişimine karşı verilen mücadelede şehit olan ve yaralananlar için Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Daha sonra konferansın açılış konuşmasını yapan Anemon Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Cahit Karaalp, '15 Temmuz darbesini sadece FETÖ yapmadı. Bütün küresel emperyalist güçler, İslam ve ülkemiz aleyhinde birleşip bu darbeyi gerçekleştirmeye çalıştılar. Ama milletimiz buna fırsat vermedi. Milletimiz onlara imkan tanımadı, canı pahasına karşı koydu. 'Vatan din ve namusun olmadığı yerde bize yaşamak haramdır dediler' yollara döküldüler, sokaklara döküldüler, şehit oldular, gazi oldular, bu zaferi kazandık.' diye konuştu.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Yelken, 15 Temmuz darbesi şimdiye kadar yapılan darbelerin en ciddisi ve en kanlısı olduğunu söyledi.

15 Temmuz girişiminin diğer darbelerden farklı olarak üç aşamada incelenmesi gerektiğine vurgu yapan Yelken, ilk olarak darbe öncesi yapılanmaya ve siyasi ortama dikkat çekti.

Darbe öncesinde örgütün 40 yıllık bir yapılanma içerisinde olduğunu, devletin tüm askeri, bürokrat ve ekonomi sahalarında kök saldığını savunan Yelken, 'Avrupa Birliği halkın seçmiş olduğu iktidarı hiç bir zaman benimsemedi. Sürekli kontrol altında tutmak istediler. Bu iktidar bu süreç içerisinde bu konuda çok uyumlu çalışmadığı için daha sonra iktidara karşı tavır aldığını biliyoruz.' dedi.

Darbe girişimine müdahalede üç kuşağın sokağa çıktığını ve motivasyonlarının farklı olduğuna değinen Yelken, girişimi önceki darbelerden ayıran diğer etkenin ise bir liderin bulunması olduğunu aktardı.

Konferans, soru-cevap bölümüyle devam etti.

Konferansa Rektör yardımcıları Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Prof. Dr. İbrahim Erdoğan, Prof. Dr. Abdullatif Tüzer, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA