TZOB Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

'Hayvancılıktaki büyümenin sürdürülebilmesi yeterli kaba yem tedarikiyle mümkün' 'Türkiye'nin kaba yem üretimi 2023 yılına kadar 79,9 milyon tona çıkarılmalı'.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvancılıktaki büyümenin sürdürülebilmesinin yeterli kaba yem tedarikiyle mümkün olduğunu belirterek, Türkiye'nin kaba yem üretiminin 2023 yılına kadar 79,9 milyon tona çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, verilen desteklerle 2015 yılı itibarıyla 18 tür yem bitkisinde 42 milyon 36 bin ton üretime ulaşıldığını bildirdi.

Yem bitkisi ekim alanlarının 2001-2015 döneminde yüzde 127,2 artarak 1 milyon 152 bin hektardan 2 milyon 617 bin hektara ulaştığının altını çizen Bayraktar, 42 milyon 36 bin tonluk yeşil otun kuru ota çevrilerek kaba yem üretimine dahil edildiğini belirtti.

Bayraktar, toplam üretiminin yüzde 94'den fazlasının silajlık mısır, yonca, fiğ ve korungadan oluştuğunu aktardı.

- 'Planlama yapılırken üretim ve talep göz önünde bulundurulmalı'

Bayraktar, hayvansal üretim planlanırken kaba yem üretim ve talebinin mutlaka göz önünde bulundurması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

'Yapılan projeksiyona göre, ülkemizin 2023'te 38,9 milyon ton silaj, 34,4 milyon ton çayır, mera ve diğer yem bitkileri dahil kuru ot, 6,6 milyon ton saman ihtiyacı olacak. Kaliteli bir yem olmayan 6,6 milyon tonluk samanı da esasında dahil etmemek gerekiyor. Bu demektir ki 2014 yılında 59,3 milyon ton olan yem üretimimizi 2023 yılına kadar 79,9 milyon tona çıkarmak zorundayız.

Kaba yem üretimi 79,9 milyon tona ulaşırsa, kırmızı et üretimini 1,15 milyon tondan 1,6 milyon tona, süt üretimini 18,7 milyon tondan 27 milyon tona yükseltebiliriz. Görünen o ki yem tüketimi 2023 yılında 79,9 milyon tona ulaşacak. Üretimi bu rakama çıkaramazsak yemde sıkıntı yaşar, kaliteli kaba yem açığımızı kapatamayız.Açığı kapatamazsak yem maliyetleri yükseleceği için ülke hayvancılığı olumsuz etkilenecektir.'

Bu konuda yapılması gerekenleri de kaydeden Bayraktar, 'Çayır mera alanlarının tespit ve tahdit çalışmaları hızla bitirilmeli, bu alanlar en kısa zamanda ıslah edilmeli, otlatma kapasiteleri artırılmalıdır. Islah edilmiş meraların tekrar verimsizleşmesi ve eski haline gelmemesi için korunması gerekir.' ifadelerini kullandı.

Bayraktar, yem bitkileri desteklerine devam edilmesi gerektiğinin altını çizerek, desteğin kapsamının bütün üreticileri içine alacak şekilde genişletilmesi gerektiğini kaydetti.
Kaynak: AA