Türkiye'nin Afrika Ve Akdeniz Açılımı

Gazi Üniversitesi, TTK ve TRT arasında Türkiye'nin Afrika açılımı çerçevesinde, Afrika ve Akdeniz ülkelerine ilişkin hazırlanacak yapımların TRT tarafından yayınlanması konusunda protokol imzalandı.

Gazi Üniversitesi (GÜ), Türk Tarih Kurumu (TTK) ile Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) arasında, Türkiye'nin Afrika açılımı çerçevesinde, Afrika ve Akdeniz ülkelerine ilişkin hazırlanacak yapımların TRT tarafından yayınlanması konusunda protokol imzalandı.

GÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, rektörlükte düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, Afrika ve Akdeniz ülkelerine ilişkin protokolün yanı sıra Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile hem kültürel, hem tarihi hem de dil konusundaki akademik iş birliği kapsamında bir protokol imzalayacaklarını söyledi.

TTK, TRT ve GÜ arasında imzalanacak protokol ile Türkiye'nin gönül coğrafyasında belgesel çekimleri gerçekleştirileceğini ve üniversitenin tarihi, kültürel birikimlerin belgeselleştirilmesine katkı sunacağını belirten Uslan, TTK ve GÜ'nün bilgi akışını sağlayacağını, TRT'nin ise yayıncı kuruluş olacağını aktardı.

TRT Genel Müdürü Şenol Göka da konuşmasında, yapılan iş birliğinin önemine dikkati çekerek, vazifelerinin bu iş birliğini ülkenin en ücra köşesine ulaştıracak şekilde harekete geçirmek olduğunu dile getirdi.

Medyanın bir şey varsa bunu çoğaltıp köpürtebileceğini, en ücra köşeye kadar yayabileceğini ifade eden Göka, ancak bir şey yoksa bunun hiçbir şekilde bir basamak bile ilerletilemeyeceğini ifade etti.

Şenol Göka, 'Eğer bilimsel kurumlarımız, bir biçimde iş birliği içinde ülkemizin itibarı, insanımızın, ülkemizin tanıtımı açısından iş birliğine girişmişse, Afrika olabilir, bir başka coğrafya olabilir, TRT bunu, yani bir adım atılmıştır, bu 1 adımı 100 adım şeklinde büyütebilir ve gerekli algıyı oluşturabilir. Ama bu adım atılmazsa TRT tek başına, kendi başına pek bir şey yapamaz.' değerlendirmesinde bulundu.

Göka, iş birliğinin hayırlara vesile olmasını dileyerek, 'En güzel şekilde ülkemizi ve insanımızı Afrika'ya, Akdeniz havzasına ve Ortadoğu'ya, sizin sayenizde, çalışmalar sayesinde en güzel şekilde ulaştırmış oluruz.' dedi.

TTK Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, birlikten kuvvet doğacağını belirterek, kurumların iş birliğinin 'fevkalade' olacağını dile getirdi.

İncelendiğinde, Türklerle ilgili Altaylardan Atlas Dağları'na kadar, Orta Afrika'dan Orta Avrupa'ya kadar çok geniş bir kültür, medeniyet bağlantısı görüldüğünü belirten Turan, imzalanan protokollerin, küller içinde kalmış, tarihi, kültürel ve sosyolojik bağlantıları ortaya çıkarmaya yönelik olduğunu kaydetti.

TTK Başkanı Turan, çok parlak neticeler ortaya çıkacak bir iş birliği olacağını da ifade etti.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ise Türkiye'de bilim kurumlarının iş birliklerinin gözüktüğünden daha az gerçekleştiğini, oysa üniversiteler ile devlete bağlı hizmet veren kültür kurumları arasında bu tür iş birliklerinin ve ilişkilerin geliştirilmesinin son derece önemli olduğunu bildirdi.

Örs, Türkiye'nin en önde gelen üniversitelerinden GÜ ile bilhassa dil kirliliği, tarih anlayışındaki kimi sorunlar, kültürel ve medeni problemlerin çözümleri üzerine araştırmalar yapabilmek, bunları kamuoyuyla paylaşmak ve bunlardan ülke, millet yararına olumlu sonuçlar elde edebilmek adına protokol imzalayacaklarını söyledi.

GÜ, TRT ve TTK arasında imzalanacak protokolün önemine de vurgu yapan Derya Örs, Afrika ve Akdeniz havzasının Türklerin tarihi coğrafyasının ve kültürel haritasının önemli bir parçası olduğuna işaret etti.

Konuşmaların ardından GÜ, TRT ve TTK ile GÜ ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu arasındaki protokoller imzalandı.
Kaynak: AA