'Tedarikçiler Satınalmada Yerli Ürüne İtibar Etmeli'

TÜSAYDER'in düzenlediği Türkiye Satınalma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi'nde satınalmada yerlileşmenin önemi vurgulandı TÜSAYDER Başkanı Hüryılmaz: 'Son haftalarda yaşanan döviz dalgalanmasının Türkiye ekonomisine etkisi göz önüne alındığında zirve için seçilen 'yerli yerinde satınalma' konusunun ülke için ne kadar can alıcı olduğu görülüyor' THY Teknik Genel Müdür Danışmanı Tokel: 'Tedarikçilerimiz yerli ürüne özellikle itibar etmeli'.

Satınalma Profesyonelleri ve Yöneticileri Derneği'nin (TÜSAYDER) düzenlediği Türkiye Satınalma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi'nde, satınalmada yerlileşme çağrısı yapıldı.

TÜSAYDER'den yapılan açıklamaya göre, dernek tarafından organize edilen 6. Türkiye Satınalma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi, 'Güçlü Türkiye İçin Yerli Yerinde Satınalma' temasıyla yurt içi ve dışından 500 satınalma profesyonelini İstanbul'da buluşturdu.

Türkiye'nin kaynaklarının doğru kullanılarak kendine yeten bir ülke haline gelmesinin önemi vurgulanan zirvede, uzmanlar tarafından yerli satınalmanın gerekliliği, tedarikçilerin yeteneklerinin geliştirilmesi ve rekabetçiliklerinin artırılması, yerli üretimin desteklenerek global hale getirilmesi konularında sunumlar gerçekleştirdi.

Zirve kapsamında ayrıca 'Purchasing Excellence Türkiye 2016-En İyi Yerlileştirme Projesi' ödül töreni de yapıldı. Törende Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 'Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY Projesi', Havelsan 'AW139 Helikopter Simülatörü Entegre Eğitim Merkezi Projesi' ve FNSS Savunma Sistemleri 'Samur Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü Projesi' ile ödül kazandı.

- 'Tedarikçilerimiz yerli ürüne özellikle itibar etmeli'

TÜSAYDER Başkanı Gürkan Hüryılmaz, zirvede yaptığı konuşmada, son haftalarda yaşanan döviz dalgalanmasının Türkiye ekonomisine etkisi göz önüne alındığında zirve için seçilen 'Güçlü Türkiye İçin Yerli Yerinde Satınalma' konusunun ülke için ne kadar can alıcı olduğunun görüldüğünü söyledi.

Zirvede satınalma yaparken sürdürülebilir bir hareketle ülke ekonomisine nasıl katkı sağlanabileceği, yerelleştirmenin nasıl yapılabileceği ve tedarikçinin nasıl global hale getirilebileceği konularını satınalma profesyonellerini bir araya getirerek anlatmak istediklerini belirten Hüryılmaz, 'Bu konuyla ilgili yaptığımız çalışmada satınalma yöneticisinin neler bilmesi gerektiğiniz belirledik. Sadece büyük firmaların değil, küçük firmaların da satınalma konusunda bilinçlenmesini hedefliyoruz. Amacımız birlikte globalleşmek.' dedi.

THY Teknik Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel ise Türkiye'nin kalkınma sürecinde herkesin kendi meslek ve yetenekleri doğrultusunda fedakarca gayret göstermesi gerektiğini ifade ederek, 'Eğer bunu yapabilirsek şimdi eksik gördüğümüz her şeyi tamamlarız ve Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş ülkesi haline rahatlıkla getirebiliriz. Tedarikçilerimiz yerli ürüne özellikle itibar etmeli, alacakları üründe eksiklikler varsa onu giderme ve geliştirme yönünde tedarikçiyi yönlendirmeli.' diye konuştu.

BKM Satınalma Müdürü Birol Kanbir de Türkiye genelinde satınalma konusunda bilinç geliştirmek ve kalite oluşturmak istediklerini belirterek, yerli satın almayı önemsediklerini dile getirdi. Kanbir, kendi projeleri olan BKM Ekspres'in yüzde 100 yerli yazılımcılarla ve yazılım şirketleriyle geliştirdiklerine dikkati çekti.

TÜSAYDER'in de dahil olduğu Uluslararası Satınalma ve Tedarik Yönetimi Federasyonu (IFPSM) Üst Yöneticisi (CEO) Malcolm Youngson ise Türkiye’deki satınalma ve tedarik standartlarını uluslararası kalite ve etkinlikte olması yönünde iş birliği ve tecrübelerini paylaşarak, meslek standartların yükselmesinin önemini vurguladı.

Kaynak: AA