Son Yağmurlar Çiftçinin 'Can Suyu' Oldu

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde yağış olmadığından dolayı ekim sezonu ekim, kasım aylarından sonra arpa ve buğday tohumlarını toprakla buluşturmak durumunda kalan çiftçinin yüzünü yağan yağmurlar güldürdü Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ünver: ''15 Haziran'dan beri yağmur görmedik. Kuraklığa rağmen buğday ve arpa ekmek zorunda kalan üretici, yağan yağmurlarla endişesini geride bıraktı. Tohumlar kabarmaya başladı'

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, yağış olmadığından dolayı ekim sezonundan sonra arpa ve buğday tohumlarını toprakla buluşturmak zorunda kalan çiftçi, son yağan yağmurlarla adeta 'can suyu'na kavuştu.

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında sürülen toprağın kuraklık nedeniyle 'tezek atmaya' başladığını, bundan dolayı kış ve yaz ürününün ekimi için çiftçinin yağmuru beklediğini dile getirerek, yağış olmayınca çiftçinin mecburen ekim yapmak zorunda kaldığını kaydetti.

Üreticilerin, yıl sonu hava şartlarının değişeceğini düşünerek buğday ve arpa ektiğini anlatan Ünver, ''15 Haziran'dan beri yağmur görmedik. Kuraklığa rağmen buğday ve arpa ekmek zorunda kalan üretici, yağan yağmurlarla endişesini geride bıraktı. Tohumlar kabarmaya başladı. Emekleri boşa gitmeyecek inşallah. Esasında ekimin 2 ay önce yapılması gerekiyordu. Artık ekmek zorunda kaldık. 3-5 gün önce ekilen yerlerimiz yağmurun yağmasıyla berekete kavuştu. Buğdaylar için iyi oldu, tohumlar kabarmaya başladı. Kurak olduğu zaman karıncalar, tohumları çekiyor. Bundan sonra yağmurların devam edeceğini tahmin ediyoruz. Yağmurlar tam zamanında yağdı.'' diye konuştu.

Ünver, kuraklığın yaşanması halinde ürünlerde büyük sıkıntı yaşanabileceğini dile getirerek, ''Kuraklık öyle bir şey ki yağmur yağarsa oluyor, yağmazsa olmuyor. Dönümüne 300 kilo ürün alıyorsak yağmur yağmadığında bu 50 kiloya düşer ya da hiç olmaz. Yani çok büyük bir kıtlıkla karşı karşıya kalabiliriz.'' diye konuştu.

Çiftçi Nevzat Öztürk de normalde eylül, ekim aylarında toprakla buluşturmaları gereken buğdayı, kuraklıktan dolayı ekemediklerini belirterek, ''Toprak kuru olmasına rağmen ekimi yaptık. Yağmur can suyumuz oldu. İnşallah bol verimli bir yıl geçiririz.'' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA