Şili'de İsrailli Yargıçlara Savaş Suçu Davası Reddedildi

Mahkeme, İsrailli yüksek mahkeme yargıçları hakkında açılan savaş suçu davasında yetkisizlik kararı verdi.

Şili'de Filistin diasporasının Batı Şeria ayrım duvarının inşasına onay veren emekli ve halen görevdeki üç İsrail Yüksek Mahkemesi yargıcı aleyhine açtığı dava, yetkisizilik gerekçesiyle reddedildi.

Santiago mahkemesi, başka bir ülkenin mahkemesinin yaptığı işlemlere dair yargılama yapmaya yetkili olmadığına hükmederek davayı reddetti.

Davacıların avukatı Nicolas Pavez kararı temyiz edeceklerini açıkladı.

Filistinli mültecilerin kurduğu Filistin Federasyonu adlı sivil toplum kuruluşu, 2012-2015 yılları arasında İsrail Yüksek Mahkemesinin başkanlığını yürüten emekli yargıç Asher Grunis ve halen görevdeki mahkeme üyeleri Uzi Vogelman ve Neal Hendel'in uluslararası toplumun işgal altındaki topraklar olarak kabul ettiği bölgede ayrım hattı inşasına verdikleri onayla Filistinlilerin arazi ve mülklerinden alıkonulmasına sebep oldukları için savaş suçları kapsamında yargılanması talebiyle geçen hafta dava açmıştı.

Davacılar, Şili'nin imzaladığı uluslararası anlaşmaların başka ülkelerde işlenen insanlığa karşı suçlara karşı dava açılmasına izin verdiğini ileri sürmüştü.

- İsrail'den tepki

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Federasyonun açtığı davanın yasal zemine sahip olmadığı ifade edildi.

Israil, 2002 yılında inşa etmeye başladığı duvarın 'Filistinli saldırganları' engelleme amaçlı olduğunu iddia ederken Filistinliler, çoğu yerde sınırı ihlal eden duvarın arazi işgali olduğu ve Filistinlilerin toprak ve mülklerine erişimini engellediğini savunuyor.

Birleşmiş Milletlerin en üst düzey yargı organı Uluslararası Adalet Divanı, 2004 yılında duvarın yasa dışı olduğuna dair bir tavsiye kararı almıştı.

Filistinliler, İsrail'in 1967'deki savaşta işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün tamamını gelecekteki bağımsız bir Filistin devletinin parçası olarak görüyor. Bu görüş uluslararası toplumun büyük bölümü tarafından da destekleniyor.

Kaynak: AA