Rusya ve Çin Halep kararını veto etti

Halep'e insani yardım ulaştırılması için çatışmalara 7 gün ara verilmesini isteyen BM Güvenlik Konseyi tasarısını Rusya ve Çin veto etti Venezuela'nın da ret oyu verdiği tasarıya Angola çekimser oy kullandı Rusya 2011'den bu yana 6. kez, Çin ise 5. kez Suriye tasarılarını veto etmiş oldu

Rusya ve Çin Halep kararını veto etti
Rusya ve Çin Halep kararını veto etti
BM Güvenlik Konseyi'nde Halep'e insani yardım ulaştırılması için çatışmalara 7 gün ara verilmesini isteyen BMGK karar tasarısı reddedildi.

Halep'te rejim ve Rusya'nın şiddetlenen hava saldırılarında çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi ve BM'nin Halep'i 'yiyeceksiz kent' ilan etmesi üzerine İspanya, Mısır ve Yeni Zelanda tarafından hazırlanarak Konsey'e sunulan karar tasarısı oylandı.

Tasarıyı Rusya ve Çin veto ederken, veto yetkisi olmayan Venezuela da ret oyu kullandı. Angola'nın çekimser kaldığı oylamada 11 ülke tasarıya destek oyu verdi.

Bu vetoyla Rusya 2011'den bu yana 6. kez, Çin ise 5. kez Suriye tasarısını veto etmiş oldu.

15 üyeli Konsey'de bir tasarının kabul edilmesi için 9 kabul oyu alması ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'dan hiçbirinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.
Kaynak: AA